Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

LOTUS ELISE – Agresivni mališan

Autor: Edi Prodan

21.07.2008. 22:00
LOTUS ELISE – Agresivni mališan


Moderniziran ali ne bitno drugačiji, Lotus Elise nastavlja tradiciju i plijeni pozornost zaljubljenika u rosdstere
Nije naravno senzacija jer je i u ovom izdanju riječ o sasvim prepoznatljivoj vizuri pa i nakanama: Lotus Elise je modernizirani mališan koji neodoljivo privlači pažnju zaljubljenika u roadstere ali pretjerano ne širi krug kupaca. Izvorne linije datiraju još tamo u 1995. godinu a ono što se tako jasno prepoznaje i u novo genraciji Elisea nastalo je 2001. godine.
Minijaturni dvosjed – d/š/v 3785/1719/1117 mm uz međuosovinski razmak od svega 2300 mm – pruža apsolutni osjećaj stopljenosti s cestom što kod dijela populacije izaziva golemi ushit no istodobno kod onog drugog, znatno većeg, izaziva strah. No to je kod roadstera naprosto tako – sredina ne postoji.
Novi Elise nam dolazi u tri verzije koje se razlikuju u vizualnom smislu ali mnogo je bitnije da imaju agregate jednake zapremine ali bitno drugačije snage. Prvi je model oznake S kojeg pokreće motor zapremine 1,8 litara sa 136 KS pri 6200 okretaja. Ubrzanje od 0 do 100 km/h od 6,1 sekundu tim je razumljivije zna li se kako je automobil težak svega 935 kilograma. Još su impresivnija brzinska postignuća R verzije: od 0 do 100 km/h 5,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 241 km/h. No kako je tu riječ o povećanju snage na 192 KS pri 7200 okretaja sve je nekako i shvatljivo no razum ustupa kada se učita podatke za najsnažniju, SC verziju: snaga je 222 KS pri 8000 tisuća okretaja što omogućava maksimalnu brzinu od 238 km/h odnosno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi. Lotus se u toj verziji apsolutno približava karakteristikama motocikala a tu leži i odgovor za sve one skeptike: roadsteri i jesu automobili koji se najviše približavaju ugodi i dinamici vožnje karakterističnoj za dvokotače. Stoga, ma koliko naizgled bilo apsurdno: roadsteri, pa tako i Elise su zapravo sigurnija i zaštićenija varijanta motocikala.
Mada je prvi utisak koji nosimo s vizualne strane Elisea krhkost, podaci o pneumaticima razbit će taj dojam: prednji kotači su dimenzija 175/50 R16 dok straga uočavamo golemi profil: 225/45 R17.
Neće, kako smo već istaknuli, Elise izazvati neku specijalnu pomamu na tržištu no više smo no sigurni kako će njegova ipak impresivna pojava zaokupiti pažnju starih poklonika a vrlo je vjerojatno da će se krug i proširiti. Simpatični mali moćnik, agresivna minijatura ima i svoju ne baš prihvatljivu cijenu: na zapadnim tržištima ona starta s 43 tisuće eura dok je najskupljem modelu SC čak 54 tisuće eura. Ma koliko cijenili Lotus i ma kolika mu bila povijesna karizma, nije malo a ima tu i nekih dalekoistočnih proizvođača koji sasvim sličnu, gotovo pa istu priču nude za dvadesetak tisuća eura manje. No, kako smo već i istaknuli – tko voli i može…