Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mladi u borbi protiv predrasuda

Autor:

21.07.2008. 22:00
Mladi u borbi  protiv predrasuda

Foto: Vedran SITNICA



Ove godine smo odabrali Zadar jer je grad koji našim polaznicima može izravno ponuditi uvid u različite društvene odnose. Zadar je specifičan jer verbalni konflikti ovdje nisu rijetkost, a najvažnije nam je da naši polaznici dobiju pravi društveni efekt. Sve ono što ovdje radimo može odmah biti reflektirano jer u ovoj sredini se cijeli trening odmah kontekstualizira, pojasnila je Emina Bužinkić
Centar za mirovne studije, tim Mlada MIRamiDA i Mreža mladih Hrvatske 19. srpnja započeli su  7. nacionalni trening Mlada  MIRamiDA koji će se sve do  26. srpnja održavati u prostoru Hrvatskog ferijalnog i  hostelskog saveza, u Omladinskom hostelu Zadar.
Naime, trening Mlada MIRamiDA okuplja 15 mladih  osoba od 18 do 30 godina iz  cijele Hrvatske, različitih interesnih sfera, koje su aktivne  u svojoj zajednici, a koji će  zajedno provesti tjedan dana  učeći jedni od drugih, družeći  se, razmjenjujući iskustva, dijeleći probleme i pokušavajući ih zajednički definirati i  riješiti. Teme kojima se polaznici ovogodišnjeg treninga  bave kroz svakodnevne radionice su: nenasilna komunikacija, timski rad i donošenje odluka, različitosti, predrasude  i diskriminacija,  identiteti, rod i spol, sukob,  nasilje i nenasilno djelovanje,  ljudska prava, izgradnja mira,  moć, aktivizam mladih.
Kontekstualiziranje  treninga
Emina Bužinkić, koordinatorica Mlade MIRamiDE i  predsjednica Mreže mladih  Hrvatske pojašnjava kako se  nacionalni trening održava već  sedmu godinu za redom i to  svaki put u drugom gradu pri  čemu se prednost daje mjestima koja se ističu po specifičnim društvenim odnosima.
– Ove godine smo odabrali  Zadar jer je grad koji našim  polaznicima može izravno ponuditi uvid u različite društvene odnose. Zadar je specifičan jer verbalni konflikti  ovdje nisu rijetkost, a najvažnije nam je da naši polaznici dobiju pravi društveni  efekt. Sve ono što ovdje radimo može odmah biti reflektirano jer u ovoj sredini se  cijeli trening odmah kontekstualizira, pojasnila je Emina  Bužinkić, istaknuvši kako se  treninzi odvijaju dvaput dnevno i to ujutro od 9.30 do 13 te  popodne od 15.30 do 19 sati.
Istaknula je također kako  se nacionalni trening zapravo  dijeli u tri dijela, pri čemu se  prvi dio odnosi na “proučavanje samog sebe”, drugi dio  podrazumijeva segment “odnosi ja i ti”, dok treći dio  označava “odnosi ja i društvo”, a koji pomaže upoznavanju svega onoga što osoba kao pojedinac može doprinijeti društvu općenito.
– Osnovna ideja ovog projekta je osnažiti mlade ljude u  svakodnevnim društvenim  odnosima, a korisno je i za  propitivanje vlastite uloge u  izgradnji mira i društvenom  razvoju, kazala je Bužinkić,  pojasnivši kako se svake godine u Organizaciji civilnog  društva objavljuje javni poziv  na koji se mogu javiti svi  mladi zainteresirani za sudjelovanje na nacionalnom treningu. Javni poziv je najčešće  otvoren do mjesec dana, a  odabir se vrši s obzirom na  motivaciju te geografsku i  spolno-rodnu zastupljenost.
Druženje i  upoznavanje novih  ljudi
Kako pojašnjava, uvijek se  radi s najviše dvadeset ljudi  istovremeno uz pristup mirovne metodologije, obrazovanja te zahtjeva participativan, inkluzivan i iskustveni  pristup informiranju, edukaciji i osnaživanju.
Tema o kojoj se raspravljalo  na radionici održanoj u ponedjeljak je “Različitosti, predrasude i diskriminacija” koja  je održana ujutro te popodnevna pod nazivom “Identiteti”, a svaki od ovih blokova, odnosno radionica, vodila je po jedna iskusna trenerica.
– Za vrijeme radionica koristimo međuljudski pristup  koji s različitih strana propituje mišljenja i stajališta,  osvještava određene vrijednosti i ostvaruje odnos polaznika  prema temama, kazala je Bužinkić te dodala kako je rad u  manjim skupinama, kraće diskusije i prezentacije ono na  čemu se baziraju radionice.
Dijana Višak, studentica  Teološkog fakulteta u Osijeku  jedna je polaznica nacionalnog treninga koja ističe kako  je jako zadovoljna sudjelovanjem na ovim radionicama  prvenstveno zbog stjecanja iskustva koje će joj ubuduće  pomoći i to kako na poslu  tako i u privatnom životu.
– S obzirom da smo svi mi iz  različitih sredina i s različitim  mišljenjima i iskustvima, osim  što mogu puno naučiti iz samog programa, i iz druženja i  razgovora s kolegama mogu  itekako oplemeniti i nadopuniti vlastite svjetonazore,  kazala je Dijana, napomenuvši kako je iskustva slična  ovoj radionici stekla na fakultetu i to sudjelovanjem na  vjerskim seminarima međureligijskog djelovanja i prevencija sukoba. Kao najljepše  od svega Dijana je ipak istaknula druženje i upoznavanje novih ljudi s kojima će  zasigurno i dalje ostati u kontaktu i steći nova prijateljstva.
Dobrodošlo iskustvo
S obzirom da im je dnevni  raspored većinom upotpunjen radionicama, Dijana napominje kako nemaju baš puno vremena za upoznavanje  Zadra, no svejedno se stignu  osvježiti u moru nakon čega  opet nastavljaju s radionicama, što joj, kako kaže Dijana,  ne pada teško jer se osjeća pri  tom korisnom.
Njena kolegica na nacionalnom treningu, Kristina  Mlinarić iz Čakovca, inače je  članica udruge “Zora” koja se  bavi nenasilnim ljudskim pravima, a ističe kako će joj ovo  iskustvo u Zadru itekako dobro doći pri osobnom osnaživanju te stjecanju novih  znanja, korisnih ne samo za  nju samu nego i za udrugu u  kojoj radi.
– Smatram da će nam ove  radionice jako puno pomoći  te nas motivirati za dalje.  Moram istaknuti da su voditeljice treninga zaista stručne i iskusne osobe od kojih  možemo jako puno naučiti,  istaknula je Kristina.
Dijana i Kristina ovom su  prilikom napomenule kako bi  se mladi trebali više aktivirati  na ovim područjima, a osobito organizacije koje bi trebale češće pokretati ovakve  tribine te motivirati mlade  kako bi izbjegli one česte  predrasude i unaprijed donesena stajališta zbog kojih si  vrlo često ne dopuštaju upoznati nove ljude.
Trening su financijski podržali Ministarstvo znanosti,  obrazovanja i športa, Zadarska županija, Hrvatski ferijalni i hotelski savez i Maraska d.d.
Inače, Centar za mirovne  studije je neprofitna i nevladina organizacija koja promiče nenasilje i društvenu  promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam,  a nastala je 1997. godine. Tim  Mlada MIRamiDA postoji od  1999. otkad radi na podršci i  jačanju organizacija mladih,  kao i edukaciji njihovih članova i drugih aktivnih i motiviranih mladih osoba. Tim  čine mlade osobe iskusne u  području obrazovanja, aktivizma i politike za mlade.
Mreža mladih Hrvatske je  savez 53 nevladine udruge  mladih i za mlade koji u RH  djeluje kao nacionalna krovna  organizacija mladih, a osnovana je u prosincu 2002. godine.