Najtraženije replike rimskih uljanica i ninske Venere

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
arheoloski3
Vedran SITNICA
Radionica za restauraciju i proizvodnju suvenira u sklopu Muzeja djeluje pod vodstvom muzejskog tehničara Frane Sumića

U prostoru  Arsenala početkom srpnja otvorena je Suvenirnica Arheološkog muzeja Zadar. Riječ je o jedinom prodajnom mjestu u Zadru na kojem se na jednom mjestu mogu pronaći replike niza poznatih i cijenjenih arheoloških eksponata pronađenih najvećim dijelom na zadarskom području. Replike u staklu, keramici i gipsu izrađene su u Radionici za restauraciju i proizvodnju suvenira koja u sklopu Muzeja djeluje pod vodstvom muzejskog tehničara Frane Sumića.

Valja napomenuti i kako su cijene ovih suvenira zaista pristupačne pogotovo uzme li se u obzir njihovo "kontrolirano podrijetlo", kao i činjenica da predstavljaju nepatvorenu povijest Zadra.

Traženi erotski motivi

Keramičke replike rimskih uljanica koje koštaju između 25 i 60 kuna, uz gipsanu repliku glave ninske Venere, spadaju među najtraženije artikle, a saznajemo kako su najprodavanije upravo one s erotskim motivima. Na policama suvenirnice nalazi se i širok izbor "modela" crkve Sv. Donata; od "klasičnog", izrađenog u gipsu, do pomalo apstraktnog, izrađenog u staklu. Isto vrijedi i za suvenir ninske crkve Sv. Križa. Cijene ovih suvenira ovisno o materijalu i veličini kreću se od 40 do 120 kuna. Replike predmeta izrađenih od antičkog stakla mogu se pronaći za cijenu od 40 do 80 kuna.

Kada su u pitanju replike antičkog stakla, valja napomenuti i kako su modelirane prema muzejskim eksponatima koji su, osim manjeg dijela pronađenog u Ninu, u pravilu svi pronađeni na području Zadra i to najvećim dijelom na Relji.

Zahtjevniji ukus zadovoljit će replika Višeslavove krstionice, segmenti prikaza Pluteja, gipsani odljev Vizitacije - susreta Bogorodice i Elizabete, ili rimske Menade te replika zabata iz Šopota, poluprofil Junone ili replika glave rimskog vojnika. Naravno, valja spomenuti i suvenire s motivom Sv. Krševana.

Osim suvenira zaljubljenici u arheologiju ovdje mogu pronaći i dio publicistike Arheološkog muzeja; značajna izdanja kao što su "Starohrvatsko groblje na Ždrijacu u Ninu" Janka Beloševića, "Zadar na pragu kršćanstva" Pavuše Vežića ili "Rotondu Sv. Trojstva u Zadru" istog autora, kao i "Argyruntum u odsjaju antičkog stakla" Ive Fadića te luksuzno izdanje "Asserije".

Uskoro izložba lapiduma

- Arsenalovu ponudu objeručke smo prihvatili. Otvaranje Suvenirnice u prostoru Arsenala nastavak je ranije suradnje Arheološkog muzeja s Arsenalom. Sam prostor ćemo još uređivati, ali prodaja suvenira ide dobro i nadamo se suradnju u dogledno vrijeme proširiti i postavljanjem jedne male izložbe u prostoru Arsenala. Želim podsjetiti kako je u Arsenalu smještena kopija liburnskog broda - serilije koja je bila izrađena za jednu izložbu, a specifična je po tome što su konstrukcijski dijelovi broda prošiveni. Uz postojeći spomenik smješten na katu Arsenala, namjera nam je, naravno uz odobrenje Ministarstva kulture i poštovanje svih procedura, na galeriji Arsenala smjestiti više lapiduma, kamenih spomenika koji u prostoru muzeja, zbog nedostatka prostora, ne bi mogli biti izloženi. U tom je slučaju i za građane i za spomenike puno bolje da nakon restauracije, i konzervacije, smješteni u adekvatnim vitrinama budu izloženi u Arsenalu, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja dr. Dražen Maršić.

Pročelje Arsenala - novi suvenir

Novost u ponudi suvenira koje izrađuje Radionica za restauraciju i proizvodnju suvenira je gipsani odljev pročelja Arsenala. Ovaj suvenir je u Suvenirnici Arheološkog muzeja u Arsenalu, doduše, samo izložen, a kupiti ga se može preko puta - u trgovini Maraske i Vinoteci po cijeni od 70 kuna.

- Turistima, ali i Zadranima želi se na ovaj način omogućiti kupnja jedinstvenog suvenira ovog kraja. Budući da je Arheološki muzej imao problema oko nalaženja adekvatnog prostora za predstavljanje, ali i prodaju svojih proizvoda, Arsenalu je odlučio ustupiti u muzeju prostor na korištenje bez naknade. Arsenal, kao spomenik kulturne baštine, jedinstveno je mjesto koje obiđe veliki broj turista te je ovo izvrstan način da Arheološki muzej na nešto drukčiji način približi svima svoj rad, ali i bogatu povijest Zadra, kazala je Ira Knežević, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Arsenala.

Po Solinjanku u Zagreb

U potrazi sa suvenirom koji će oplemeniti njihov prostor, posjetitelji se, saznajemo, često raspituju za repliku glave Solinjanke, izloženu na samom ulazu u Suvenirnicu.

- Riječ je o izložbenom primjerku koji nije na prodaju. Pravo na izradu replika ima Arheološki muzej u Zagrebu. Ipak, za one koji su zainteresirani možemo iz Zagreba naručiti primjerak, pojašnjava Maršić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno