Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Puna zadovoljština tek nakon oslobađanja hrvatskih generala

Autor: Velimir Brkić

21.07.2008. 22:00
Puna zadovoljština tek nakon oslobađanja hrvatskih generala

Foto: AP



Hrvatska se može samo početi nadati miru u najbližem susjedstvu, kaže Martinac
Čelnici udruga  proisteklih iz Domovinskog rata iz Zadarske županije pozdravljaju uhićenje Radovana  Karadžića, ali uz bojazan hoće li  dobiti najvišu kaznu zbog mogućih ustupaka Srbiji u približavanju Europskoj uniji. No, jedinstveni su u ocjeni kako se  neće dovršiti dugoočekivani posao progona ratnih zločinaca  dok se i preostala dvojica haških  osumnjičenika, Ratko Mladić i  Goran Hadžić, ne uhite i privedu u Haag.
Fokusirani na obranu hrvatskih generala u Haagu uvjereni  su u oslobađajuću presudu te što  žurnije puštanje na slobodu generala Mirka Norca, kao i na  ukidanje srpske tvorevine, Republike Srpske, u susjednoj BiH.
Ante Martinac, predsjednik  županijske Udruge hrvatskih  dragovoljaca Domovinskog rata bez euforije je pozdravio uhićenje Radovana Karadžića koje  se ostvarilo, kaže, “jer je to tako  htjela Srbija koja je pritom stvorila novu poziciju kad je riječ o  Europskoj uniji i Haškom tribunalu”.
– Prevelik publicitet nije potreban jer se Karadžićevo uhićenje moralo dogoditi znatno  prije da su velike sile i Srbija to  htjeli. Dovoljno govori to što je  uhićen baš u Beogradu. Zato  nema euforije, a radost zbog  uhićenje dolazi s desetak godina zakašnjenja, da i ne spominjemo Mladića i Hadžića, naglasio je Martinac, dodavši kako je isključivo fokusiran na  suđenje hrvatskim generalima u  Haagu za koje tvrdi da će osim  oslobađajuće svaka druga odluka biti sramotna.
– Ipak, uhićenje Karadžića je,  želimo vjerovati, početak sloma  Miloševićeve politike. Srpski  nacionalisti morat će se suočiti  sa stvarnošću. Kako će ulaskom  Hrvatske u NATO morati odustati od apsurdnog i suludog koncepta granice Karlobag-Karlovac-Virovitica, sljedeći srpski  koraci, od uhićenja Ratka Mladića nadalje, bit će mnogo lakši i  Hrvatska se može samo početi  nadati miru u najbližem susjedstvu, zaključio je Martinac.
Dopredsjednik zadarske  HVIDR-e Klaudio Vidaić kaže  da su “balkanskog krvnika” uhitili oni koji su ga i 12-13 godina  štitili.
– Nema mjesta nepotrebnoj  euforiji jer je ovo uhićenje još  daleko do zadovoljštine žrtava  srpskog genocida i progona u  BiH, tako i u Hrvatskoj. Ovo  uhićenje predugo se čekalo, a  dobra je i prigoda za srpsko  trgovanje. Osim uhićenja Mladića i Hadžića, treba i bezuvjetno ukinuti srpsku tvorevinu  Republiku Srpsku. Za zadovoljštinu hrvatskim žrtvama treba  oslobađajuća odluka hrvatskim  generalima u Haagu i što žurnije puštanje na slobodu generala Mirka Norca, istaknuo je  Vidaić.
Jere Zurak, predsjednik županijske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, ustvrdio je kako se na uhićenje  Karadžića jako dugo čekalo i da  se, po svemu sudeći, ranije znalo gdje se on nalazi.
– Vrijeme je bilo da se tog  krvnika već jednom uhiti. Sljedeći potezi velikih sila vrlo brzo  će pokazati što je zauzvrat dobila Srbija. Ipak se nadam kako  će Karadžić dobiti zasluženu,  najveću moguću kaznu te da će  uskoro uhititi i Mladića i Hadžića, kaže Zurak sa željom da  se suđenje Karadžiću ne pretvori u farsu poput suđenja tzv.  vukovarskoj trojci.
– O krvniku koji je Bosnu  bacio na koljena, čak 43 tjedna  držao Sarajevo pod opsadom i  umarširao u zaklanu Srebrenicu, zaista je nepotrebno govoriti. I ovog trenutka sam mislima u Haagu. Uvjeren sam kako će hrvatski heroj Ante Gotovina, svi naši neopravdano i  neargumentirano optuženi generali, biti oslobođeni od sulude optužbe, rekao je Zurak.
Goran Burčul, predsjednik  županijske Udruge maloljetnih  dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, nada se kako će  pred lice pravde biti izvedeni svi  srpski krvnici koji su odgovorni  za zločine.
– Čekalo se dugih 13 godina i  napokon se dočekalo i to samo  nekoliko dana nakon komemoracije masakra oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Što je tomu  razlog vrlo brzo ćemo doznati.  Za nadati se da će pravda uskoro sustignuti i Mladića i Hadžića, zaželio je Burčul, dodajući kako će potpunu sreću i  zadovoljštinu doživjeti tek nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu i  puštanja na slobodu generala  Mirka Norca.