Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Početak međuregionalne suradnje

Autor:

21.07.2009. 22:00
Početak međuregionalne suradnje


Cilj ovoga posjeta, koji je inicirao župan Stipe Zrilić, uspostavljanje je međuregionalne suradnje koja je, kako je istaknuo župan, jedan od prioriteta u razvojnim planovima naše županije. Današnji razgovor bio je usmjeren na moguću uspostavu međuregionalne suradnje na području kulture, turizma, znanosti, sporta i gospodarstva
 Župan Stipe Zrilić sa suradnicima primio je u prvi službeni posjet predsjednika i člana Parlamenta Glavne Skupštine Baranjske županije u Republici Mađarskoj Janosa Hargitaija i Agnetu Janko iz Ureda te Skupštine.
Cilj ovoga posjeta, koji je inicirao župan Stipe Zrilić, je uspostavljanje međuregionalne suradnje koja je, kako je istaknuo župan, jedan od prioriteta u razvojnim planovima naše županije. Današnji razgovor bio je usmjeren na moguću uspostavu međuregionalne suradnje na području kulture, turizma, znanosti, sporta i gospodarstva.
Župan Stipe Zrilić mađarsko je izaslanstvo upoznao s ustrojstvom regionalne samouprave, glavnim obilježjima Zadarske županije te turističkim mogućnostima istaknuvši pritom da našu regiju godišnje posjeti više od 50.000 mađarskih turista koji realiziraju više od 300.000 noćenja.
Predsjednik i član Parlamenta Glavne Skupštine Baranjske županije u Republici Mađarskoj Janos Hargitai kazao je kako bi suradnja između dviju regija mogla biti lako realizirana s obzirom da Zadarska i Baranjska županija imaju gotovo iste nadležnosti (zdravstvo, školstvo, kultura i sl.). Istaknuo je kako je Pečuh, u kojem je sjedište njihove Županije, drugi grad u Mađarskoj po broju muzeja i kulturnih ustanova te kako će upravo taj grad sljedeće godine biti europski grad kulture. Također je kazao da Baranjska županija već ima uspostavljenu suradnju s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom te da će se zalagati da se autocesta koja se gradi između Budimpešte i Pečuha produži do Osijeka. S tim u vezi izrazio je želju za nastavkom izgradnje autoceste preko Bosne i Hercegovine do Ploča.
Predsjednik Baranjske županije Janos Hargitai pozvao je župana Stipu Zrilića u Pečuh kako bi se detaljnije dogovorili o mogućoj budućoj suradnji.