Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radom i trudom do rekorda

Autor:

21.07.2009. 22:00
Radom i trudom do rekorda

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Zahvaljujući ovom uspjehu ona je sada svjesna da se uspjela integrirati u društvo, što nam je prvotno i bio cilj, rekao je Lucijin otac Zoran. On je dodao kako je Lucija, koja je inače sramežljiva i povučena djevojčica, ponosna na svoj uspjeh i bilo joj je drago kada su joj druga djeca čestitala na uspjehu
Lucija Mijolović, 14-godišnja djevojčica iz Zadra s Downovim sindromom postavila je neslužbeni svjetski rekord u disciplini 50 metara slobodno za osobe s Down sindromom do 21 godine na jučerašnjem klupskom natjecanju Plivačkog kluba Zadar. Ona je 50 metara otplivala za 52,40 sekunda, što je za oko dvije sekunde bolje od svjetskog rekorda u ovoj kategoriji. Međutim, budući da je ovaj rezultat postignut na klupskom, a ne službenom natjecanju, rekord se ne može službeno priznati. Tek kad nastupi sa sličnim rezultatom na nekon službenom natjecanju, rekord će se moći priznati.
– Ovo su pionirski koraci jer je Lucija prva u Hrvatskoj koja na natjecanjima pliva u sve četiri discipline. Zahvaljujući ovom uspjehu ona je sad svjesna da se uspjela integrirati u društvo, što nam je prvotno i bio cilj, rekao je Lucijin otac Zoran. On je dodao kako je Lucija, koja je inače sramežljiva i povučena djevojčica, ponosna na svoj uspjeh i bilo joj je drago kad su joj druga djeca čestitala na uspjehu.
Rekord očekivan
– Lucija ima volje, voli plivati i uživa u tome, a mi je pratimo, zaključio je njen otac dodavši kako je ovo dokaz da se i djeca s invaliditetom mogu integrirati u društvo.
Vrijedna Lucija plivanje trenira četiri godine i kroz to razdoblje s njom su radili treneri Željko Olujić, Danijela Dević i Josipa Nekić.
– Očekivao sam da će danas oboriti svjetki rekord, jer je jučer na treningu plivala ispod rekorda, rekao je Željko Olujić i dodao kako je Lucija izvrsna plivačica koja voli trenirati.
Ona je u travnju ove godine nastupila na međunarodnom mitingu u Austriji za osobe s invaliditetom. Tamo se natjecala kao članica hrvatske paraolipijske reprezentacije u jakoj konkurenciji od 120 plivača između reprezentacija Njemačke, Austrije, Italije i Hrvatska. Plivala je u tri discipline (50 metara slobodno, prsno i leđno), a u disciplini 50 metara slobodno (1:01.54) osvojila je i pehar za vrijedan rezultat. S njom je na natjecanju bila trenerica Danijela Dević.
Inače, jučer je na ljetnom plivalištu Kolovare bilo održano klupsko prvenstvo PK Zadar na kojem je nastupilo 220 djece u svrhu kvalifikacije za županijsko prvenstvo.
– Od 300 djece koja su u školi plivanja, nastupili su svi osim 80-ak početnika. Ovo je svojevrsni filter kojim ćemo dobiti najbolje plivače koji će ići na županijsko, a potom i na B prvenstvo Hrvatske, rekao je Tomislav Fabijan, tajnik PK Zadar. On je dodao kako plivači tijekom ljetnih mjeseci treniraju na otvorenom bazenu na Kolvarima, a poslijepodne treniraju na Višnjiku zbog osjećaja vode.
Fabijan je najavio kako će od 1. rujna trenirati na zatvorenom bazenu na Višnjiku te je pozvao sve koji su zainteresirani da svoju djecu upišu u školu plivanja.


Plivački maraton


Plivački maraton Preko – Zadar održat će se 2. kolovoza. Prijave za maraton mogu se predati u prostorijama PK Zadar na bazenu od 8 do 12 te od 18 do 20 sati.