Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sudski vještaci opravdali nedolazak drugim obvezama

Autor: Suzana Bandić

21.07.2009. 22:00
Sudski vještaci opravdali nedolazak drugim obvezama


Zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja, a s obzirom na sve dokaze dobivene stručnim vještačenjem, Katić bi mogao dobiti i veću kaznu nego je to zatražilo tužiteljstvo
Zbog nedolaska sudskih vještaka dr. Josipa Škavića i dipl.ing. Borivoja Vukelića iz Zagreba, koji su jučer na Općinskom sudu u Zadru trebali biti neposredno ispitani na okolnosti nastajanja ozljeda sudionika stravične prometne nesreće, koja se dogodila 6. travnja prošle godine u Viru, sutkinja Zlata Smojver-Kanjer jučer je odgodila nastavak glavne rasprave te je novu zakazala za kraj listopada.
Riječ je o stravičnom sudaru u kojemu je na mjestu smrtno stradao Frane Vukić, sportski novinar i zamjenik glavnog urednika Zadarskog lista. Na njega je zbog neprilagođene brzine “fiat bravom” frontalno naletio Mario Katić s kojim je u vozilu na suvozačevom mjestu bio njegov prijatelj Mate Lazanja iz Krneze. Nekoliko trenutaka potom, na Katićev automobil naletio je “nissan sunny” kojim je upravljao Ive Miočić (21), a koji je vozio za Katićem još iz Vrsi.
Mario Katić tom je prilikom zadobio frakturu lubanje, a Mate Lazanja zadobio je prijelome bedrene kosti i potkoljenice, dok su njihovi prijatelji iz “nissana” prošli s lakšim ozljedama.
Podsjetimo, iznoseći svoju obranu na početku suđenja, Katić je priznao krivnju za izazivanje prometne nesreće u kojoj je Vukić poginuo, dok je decidirano odbio prihvatiti odgovornost za teške tjelesne ozljede koje je zadobio njegov suvozač Mate Lazanja. Čak naprotiv, i on, a i Lazanja iznijeli su gotovo identične iskaze tvrdeći kako su ozljede zadobili tek nakon što je u njih udario Miočić svojim “nisanom”.
Međutim, sudskim je vještačenjem utvrđeno kako su sve ozljede, kao i one kojima je pokojni Frane Vukić podlegao, nastale u prvom, frontalnom sudaru. Vještački nalazi u tome su identični, a male razlike odnose se tek na brzinu kojom su se vozila kretala.
Inače, protiv Katića je zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za izazivanje prometne nesreće iz nehaja, još 11. studenoga prošle godine te zatražilo zatvorsku kaznu u trajanju od godine i šest mjeseci. Tu kaznu sve do kraja dokaznog postupka optuženi Katić može prihvatiti ili, pak, može odluku o visini kazne prepustiti sudu, a s obzirom na sve dokaze realno je za očekivati kako bi ona mogla biti i veća.
Suđenje se nastavlja.