Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrtićko ljetovanje zadarskih mališana

Autor: Teuta Babajko Jamičić

21.07.2009. 22:00
Vrtićko ljetovanje zadarskih mališana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U vrtićima Voštarnica i Ciciban tijekom ljeta s djecom se radi po posebnom programu. Ako to vremenski uvjeti dopuštaju, djeca se u dvorištu igraju vodom i različitim ljetnim rekvizitima poput kantica, lopatica, grabljica…
Ljeto je vrijeme godišnjih odmora zbog čega se broj djece kojoj je potreban smještaj u vrtiću drastično smanjuje. Iz toga razloga tijekom srpnja i kolovoza ne rade svi gradski vrtići već samo dežurni objekti zadarskih odgojno-obrazovnih ustanova “Sunce” i “Radost”. Ljetna shema rada krenula je 1. srpnja te će trajati do 31. kolovoza, odnosno do početka nove 2009./2010. pedagoške godine.
Dežurni vrtići
Tako je, što se tiče odgojno-obrazovne ustanove “Sunce”, tijekom srpnja i kolovoza otvoren Dječji vrtić Ciciban, za koji ravnateljica Ana Dunatov navodi da ima optimalne uvjete za rad s djecom u ljetnim mjesecima.
– Kao i svake godine, tijekom srpnja i kolovoza prelazimo na ljetnu shemu rada, što znači da je dežuran jedan vrtić. Tako, od početka srpnja do kraja kolovoza radi Dječji vrtić Ciciban, a što se tiče radnog vremena, ono ostaje nepromijenjeno, dakle, od 6.30 do 16.30 sati, govori Ana Dunatov, ravnateljica “Sunca” te nastavlja da je za ljetne mjesece prijavljeno 186 djece, no znatno manje ih tijekom srpnja ide u Vrtić Ciciban.
Takva situacija, kako pojašnjava ravnateljica Dunatov, uobičajena je i nikoga ne iznenađuje. Naime, u svibnju su se roditelji putem anketnih listića imali priliku izjasniti o potrebama za smještajem djece u vrtić tijekom ljetnih mjeseci. Ankete su pokazale kako 186 djece tijekom srpnja i kolovoza treba smještaj u vrtiću, što je daleko više od stvarnih potreba. No, kako pojašnjava Dunatov, roditelji se jednostavno žele osigurati u slučaju da ne mogu dobiti godišnji odmor ili jednostavno nešto iskrsne.
– Za ljetne mjesece prijavljeno je 186 djece, od kojih je početkom srpnja vrtić polazilo njih 97. Mališani su raspoređeni u pet odgojnih skupina, odnosno tri vrtićke i dvije jasličke. U drugoj polovini srpnja broj djece koja polaze vrtić se smanjio na 70, a sada, kako se mjesec približava kraju, u Cicibanu dnevno imamo pedesetak mališana, kaže Dunatov, dodajući da ljetna shema podrazumijeva poseban program rada s djecom.
S početkom srpnja ljetna shema rada primjenjuje se i u odgojno-obrazovnoj ustanovi “Radost”, gdje je tijekom ljeta dežuran Dječji vrtić Voštarnica, čije je radno vrijeme ostalo nepromijenjeno.
Veliko dvorište
Tako Voštarnica radi od 6.30 do 16.30 sati. Kapacitet Voštarnice je 140 djece što i više nego zadovoljava potrebe za smještajem djece u vrtić tijekom ljetnih mjeseci. Posjetimo, ranijih godina ljeti je uvijek radio Dječji vrtić Vruljica, no kako se sada planira njegova rekonstrukcija, u “Radosti” su se odlučili za Voštarnicu koja ima optimalne uvjete za rad s djecom za velikih vrućina. Naime, Dječji vrtić Voštarnica je klimatiziran te ima veliko dvorište za dječju igru.
U vrtićima Voštarnica i Ciciban tijekom ljeta se s djecom radi po posebnom programu. Ako to vremenski uvjeti dopuštaju, djeca se u dvorištu igraju vodom i različitim ljetnim rekvizitima poput kantica, lopatica, grabljica… Način plaćanja vrtića razlikuje se od ostalog dijela godine. Naime, nema fiksnog mjesečnog iznosa, već roditelji plaćaju po broju dana koliko ih dijete provede u vrtiću.
– Stručne službe izradile su poseban program za rad s djecom tijekom ljeta. Između ostalog, a ovisno o temperaturama zraka, takav program podrazumijeva boravak djece na otvorenom te igru vodom i različitim ljetnim rekvizitima poput kantica, lopatica, grabljica… Za velikih vrućina djeca borave u klimatiziranim prostorijama, a obvezan je i popodnevni odmor. Što se tiče prehrane, zbog velikih vrućina izbacili smo kvarljive namirnice poput piletine i jaja, a jelovnik obogatili ribom i povrćem, kaže Ana Dunatov.