Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zahvaljujući prehrani s puno ribe zadarski mališani su jako talentirani za ples

Autor: Krešimir Bukvić

21.07.2009. 22:00
Zahvaljujući prehrani s puno ribe zadarski mališani su jako talentirani za ples

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vuk Ognjenović, profesionalni plesač klasičnog baleta osječkog HNK ovog je tjedna u Glazbenoj školi Zadar održao seminar klasičnog baleta za sve učenike škole. Tijekom deset dana održavanja seminara mladi osječki plesač, koji je nedavno briljirao u baletu Petar Pan Dinka Bogdanića, polaznicima škole približio je klasičan balet na način na koji ga on vidi, omogučivši im priliku nešto drugačijeg uvježbavanja plesnih koraka od dosadašnjih. Kako nam je to istakla školska profesorica suvremenog plesa Jasna Frankić Brkljačić svi pedagoški programi trebaju biti rađeni tako da se djeca upoznaju s različitim pristupom.
– Djeci je nakon višegodišnjeg rada s istim pedagogom korisno raditi s novim. Iako mi imamo odjel klasičnog baleta koji vodi Sanja Petrovski i odjel za suvremeni ples koji zajedno sa mnom vodi Vlasta Hrašćanec, nastojimo imati i druge pedagoge kako bi se djeca susrela s raznim programima i pristupima, što je za njih i edukativno i korisno, naglasila je Frankić Brkljačić.
Vuk, kao nam je istakao, zadovoljan je svojim đacima, dapače smatra da su dalmatinski način prehrane s puno ribe rezultirali boljom strukturom mišića u ovdašnje djece, pa uvjetno rečeno, zadarski mališani izgledaju talentiraniji od svojih slavonskih vršnjaka.
– Ovo je moj drugi seminar u Zadru, a kako sam osim seminara prošlog ljeta ovdje kod vas sudjelovao i na plesnoj predstavi Planine upoznat sam s ovdašnjom plesnom situacijom. Smatram stoga da bi Zadar trebao imati moderni plesni asambl u okviru HKK Zadar. Mnogo je zadarskih talentiranih balerina otišlo vani, potencijala ima i grad bi to trebao podržati, smatra Vuk.
S njim se složila i Jasna koja naglašava kako je uz plesni asambl sredini prijeko potrebna i srednja plesna škola, kako je mnogo djece kojoj treba omogućiti da sa osnovne škole nastave u srednju plesnu školu.
– Pozivam sve one koji nam mogu pomoći da nam pomognu, veći interes djece i roditelja brže će rezultirati i školom. Ovaj seminar klasičnog baleta je početak obilježavanja 55. godišnjice od osnutka prvog plesnog studija za djecu pokojnog Kuzme Beovića, podsjetnik na plesnu tradiciju u Zadru. Radimo vrlo kvalitetno, i klasični balet i suvremeni ples pa smatramo da treba djeci omogućiti da se razvijaju, da ovdje naučene vještine nadograđuju u srednjoj plesnoj školi, naglašava Jasna Frankić Brkljačić.
Na radionici Vuka Ognjenovića, koja je bila besplatna, bilo je 40 djece u dobi od 8 do 15 godina, a kraj seminara, koji je u subotu, obilježit će ogledni sat kako bi roditelji i pedagozi imali prilike vidjeti napredak djece.