Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dolazi “Cellomania”

Autor: Ante Rogić

21.07.2010. 22:00
Dolazi “Cellomania”


U crkvu Sv. Donata dolazi veličanstveni projekt Valtera Dešpalja “Cellomania”, ansambl čelista uz koje će nastupiti Giovanni Sollima i Monika Leskovar (violončela).
Taj jedinstveni glazbeni tandem čija kemija naprosto osvaja svirat će djela Schuberta, Bacha, Poppera, Kuljerića i drugih.
Glazbene večeri u Sv. Donatu s radošću su domaćin svim glazbenicima, a osobito članu obitelji u kojoj se rodila ideja o samim Večerima, Valteru Dešpalju.
Prigodom jubilarnih 50. glazbenih večeri u sv. Donatu i ovog koncerta Valter Dešpalj:
– Ova je obljetnica, također, i moja obljetnica. Naime, prije 50 godina dogodio se moj prvi profesionalni javni nastup upravo na prvim Večerima. Neopisivo je bilo uzbuđenje trinaestogodišnjeg dječaka na probama u velebnom prostoru crkve sv. Donata, kao i iščekivanje velikog događaja. Nekoliko godina kasnije (bio sam još srednjoškolac) velika umjetnica Marijana Radev ukazala mi je čast da sudjelujem na njenom recitalu u sklopu Večeri. Ta izvedba Brahmsovih Duhovnih pjesama za alt, violončelo i klavir ostat će mi u trajnom sjećanju. Tijekom svoje karijere uvijek se s radošću i nostalgijom vraćam i nastupam tu gdje sam doživio svoje vatreno krštenje. Sretan sam bio kad smo moja sestra Maja i ja preselili naš projekt STRINGS ONLY! u Zadar. Bila nam je naprosto milina čuti i vidjeti naše mlade učenike u tom istom prostoru naših uspomena kako uživaju svirajući brojnoj i zahvalnoj publici. Najistaknutiji od njih sada su često sudionici Glazbenih večeri. Za mene je lijepa simbolika u tome što u ovoj jubilarnoj godini na Večerima sudjeluju naš ansambl Cellomania, a kao solistica uz Zadarski komorni orkestar i moja učenica Marie Spaemann, pobjednica prošlogodišnjega natjecanja Johannes Brahms održanog u austrijskom Pörtschachu. Ono što mogu poželjeti Glazbenim večerima u sv. Donatu je da i dalje ostanu dijelom zadarske kulture i duše te da uspješno odolijevaju svim recesijama – duhovnim i materijalnim. Suvišno je isticati da grad ovakve tradicije, ali i moderne propulzivnosti to i više nego zaslužuje.