Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Grad Nin nije uspio naplatiti 10 milijuna kuna

Autor: Branko Božić

21.07.2010. 22:00
Grad Nin nije uspio naplatiti 10 milijuna kuna

Foto: Branko BOŽIĆ



Nije da nismo vodili računa o tome, ali i sami vidite u kakvim teškim financijskim uvjetima živimo i teško je baš sve naplatiti. Moram vas obavijestiti da ovog trena gradska blagajna od građana i privrednih subjekata s područja našeg grada potražuje ni manje ni više nego 10 milijuna kuna i mi ćemo taj novac morati utržiti putem ovrha i sudskih rješenja, rekao je ninski gradonačelnik Ćurko
Ninski gradski vijećnici predvođeni predsjednikom Vijeća Davorom Ćurjurićem (HDZ) odradili su sjednicu s opširnim dnevnom redom, a najprije je krenula rasprava o izvješću Državnog ureda za reviziju proračuna Grada Nina u 2009. godini. U tom dokumentu Enda Sipinu (SDP) iz Nina zanimalo je zašto za potraživanja od zakupa gradskih poslovnih prostora, koncesija i koncesijskih odobrenja, spomeničke rente te još nekih drugih oblika dugovanja nisu poduzete mjere naplate u iznosu od 578.351 kunu, na što mu je gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ) odgovorio da je zbog teških financijskih uvjeta teško sve naplatiti.
Slijede ovrhe
– Nije da nismo vodili računa o tome, ali i sami vidite u kakvim teškim financijskim uvjetima živimo i teško je baš sve naplatiti. Moram vas obavijestiti da ovog trena gradska blagajna od građana i privrednih subjekata s područja našeg grada potražuje ni manje ni više nego 10 milijuna kuna i mi ćemo taj novac morati utržiti putem ovrha i sudskih rješenja, rekao je Ćurko.
U nastavku je na red došlo izvješće o šestomjesečnoj realizaciji ovogodišnjeg proračuna. Po onome što je rekla gradska pročelnica za financije Radmanka Subotić, ukupno je prikupljeno 6,4 milijuna kuna ili 22,7 posto od krajnje planiranih 28 milijuna kuna. To je ponovno ponukalo Enda Sipinu i Zdravka Lipoticu (SDP) da reagiraju. Sipina je rekao da je ovo zastrašujući podatak dok u isto vrijeme troškovi za zaposlene iznose 26 posto ili šest posto više od dopuštenog republičkog prosjeka. Lipotica je pak ukazao na to da se njihov glas nije slušao prilikom donošenja ovogodišnjeg proračuna, koji je, misli on, nerealan i prenapuhan.
– Proračun je takav kakav je. Mi vjerujemo da će on na koncu godine biti onakav kakvim smo ga mi planirali. Pored onih deset milijuna koje potražujemo ovih dana se nadamo znatnijoj uplati Hrvatskih cesta na ime ustupljenog im gradskog zemljišta za potrebe izgradnje brze ceste prema otoku Viru. Što se pak tiče prigovora i glasina da smo od Gradske uprave napravili košnicu pčela, moram istaknuti da su to laži i podmetanja. U odnosu na 2005. godinu kada smo preuzeli vlast u gradu, broj djelatnika se smanjio za dvojicu, pojasnio je gradonačelnik.
Komio “na tapetu”
Nakon ove dvije vruće teme veći broj točaka dnevnog reda riješen je brzinski. Treba reći da je usvojena odluka da se jednoj ulici u centru Nina dade ime preminulom ninskom profesoru i vječnoj ninskoj legendi Tomislavu Relji, da se uredi tri metra široka staza do crkvice Sv. Nikole u Prahuljama, tako što će Grad Nin vlasnici zemljišta Mariji Peroš iz Zatona dati zamjensku parcelu na Prvom brigu u blizini Zatona i tako redom. Sve je išlo glatko do trenutka kada je na red došla rasprava o financijskom poslovanju gradskog Komunalnog poduzeća “Komio”, o čemu je iscrpno vijećnike upoznao direktor Ivica Stulić.
Enda Sipinu zanimalo je kako je moguće da su u 2008. godini prihodi poduzeća iznosili 13, a godinu dana kasnije samo 6 milijuna kuna te kako poduzeće uopće funkcionira kad se zna da je na ime faktura u 2009. godini naplaćeno 3,5 milijuna kuna, dok su samo troškovi poslovanja iznosili 3 milijuna kuna.
– Gdje su još premije osiguranja, osiguranje radnika, lizing, gorivo, prijevoz i tako redom. Ja se čudim kako “Komio” uopće još postoji, ustvrdio je Sipina.
Gradonačelnik Ćurko rekao je Sipini da je upravo on bio direktor tog poduzeća do 2008. godine i da bi mu trebale biti jasnije mnoge stvari.
– Mi ćemo sve učiniti da za djelatnike “Komija” osiguramo što je moguće više posla na području grada Nina, a krajnji i jedini nam je cilj zadržati sve radnike na okupu, ustvrdio je gradonačelnik.
Prije aktualnog sata predsjednik Ćurjurić je obavijestio vijećnike da su gradonačalnik Emil Ćurko i članovi kolegija te ninski nadžupnik don Šime Kevrić i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić riješili zamjenu gradskog i crkvenog zemljišta, radi skorašnje gradnje crkvenih objekata u prigradskim mjestima Ninski Stanovi i Grbe.
 


AKTUALNI SAT: Opet o Vigensu


Zlatko Burela (HDZ) iz Nina tražio je odgovor kada će početi restauracija Donjih ninskih kamenitih vrata. Zanimalo ga je zašto gradska uprava ne poduzme nešto da zaustavi noćno divljanje, opijanje te drogiranje ninske mladeži u i oko “Kojot bara” na ninskoj Kraljičinoj plaži.
– Donja vrata su nominirana za obnovu u idućoj godini. Sačinjen je projekt obnove u suglasnosti sa zadarskim konzervatorima i on će koštati oko 200.000 kuna. Nadalje, mi nismo u mogućnosti djelovati, ali zato smo upoznali policiju i inspekcijske službe te vjerujem da će se i taj problem ubrzo riješiti, odgovorio je gradonačelnik Ćurko.
Ive Veršić (HDZ) iz Ninskih Stanova je ukazao na nesnosni smrad koji se širi s obližnje farme krava “Vigens”, dodavši da se fekalije s farme cisternama odlažu na otvoreni prostor.
– Dok mi ovdje pričamo oni rade po svom i dalje. Svih će nas otrovati jer su na tom području vodocrpilišta iz kojih mi pijemo vodu, upozorio je Veršić.
– Poznato vam je da smo u više navrata do sada vodstvo ‘Vigensa’ upozoravali da poduzmu određene korake. Bez velike investicije to se ne može riješiti. Mi ćemo naše komunalce ponovno poslati na teren da vide što se tamo događa, rekao je gradonačelnik Ćurko.