Milinović traži smanjenje plaća i penzija za 15 posto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
darko milinovic
O radikalnim rezovima izrazio svoje mišljenje - Darko Milinović

Ako se Vlada na jesen odluči za radikalan rebalans proračuna to bi moglo značiti i rezanje mirovina i plaća u javnom sektoru i državnoj upravi od deset do 15 posto. Uz to nije isključeno ni smanjenje ostalih socijalnih prava i naknada te prava u zdravstvu, progovorio je o tome u intervju za Globus Darko Milinović, potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i zamjenik predsjednice HDZ-a. U izjavi za naš list Milinović je pojasnio da u Vladi i HDZ-u još nisu razgovarali o toj opciji, te da je on samo iznio svoje mišljenje o tome što bi zapravo značio radikalni rebalans proračuna.

Radikalan rebalans

- Nije Vlada pripremila takav prijedlog, ja sam samo kazao što bi značio radikalan rebalans proračuna na koji svi pozivaju, kazao nam je Milinović, dodajući da će konačnu odluku o tome koliko će radikalni biti rezovi u proračunu donijeti koalicijski partneri.

- Nemam komentara, nisam pročitao intervju, jedino je što nam je ministar financija Ivan Šuker rekao kad smo tražili objašnjenje Milinovićeva istupa. Isto je poručila i premijerka Jadranka Kosor uz objašnjenje da se u Vladi o nečemu takvom nije razgovaralo. Ipak, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Vlade sasvim sigurno nije iz čista mira progovorio o tome što bi mogao značiti radikalan rebalans. Milinović je zapravo samo otvorenije i puno radikalnije progovorio o onome što je prije tjedan dana, nakon najnovijeg zaduženja od 13,4 milijardi kuna, kazao i ministar Šuker, ističući da se proračunske rashode može rezati samo na pet stavki - plaćama, mirovinama, socijalnim pravima, poljoprivrednim potporama i pravima u zdravstvu.

Sve je na stolu

Naši sugovornici iz Vlade koji o rebalansu proračuna još ne žele govoriti službeno ističu da su doista sva prava, uključujući plaće i mirovine, pa i socijalne naknade, u koje spadaju i dječji doplatak i porodiljne naknade, na stolu, ali da se vjerojatno neće dogoditi rezanje plaća i mirovina od deset do 15 posto.

- Na taj način do kraja godine bi se uštedjelo najviše 1,2 milijarde kuna, jer se to smanjenje i ne bi moglo početi primjenjivati prije listopada i to ne bi riješilo manjak prihoda u proračunu koji će biti veći od planiranog, ističe naš sugovornik. Ukoliko bi se plaće i mirovine smanjile za deset posto onda bi se prosječna mirovina od 2.177 kuna smanjila za 217 kuna i pala bi ispod dvije tisuće kuna. U javnoj upravi, u što je ubrojena i obrana, prosječna plaća bi sa 6.063 kune pala na 5.400 kuna. No, ni uz to Hrvatska ne bi mogla pokrpati ovogodišnju rupu u proračunu koja prijeti da se s 8,6 milijardi kuna, koliko je bila planirana, poveća na najmanje 13 milijardi kuna, što znači da se država mora zadužiti za pet milijardi kuna više nego je planirala. No, pad plaća i mirovina donio bi značajne uštede u proračunu za sljedeću godinu jer bi se smanjenjem od deset posto potrošnja srezala za oko sedam milijardi kuna.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić, najvećeg koalicijskog partnera HDZ-a, kaže da se iz proračuna može trošiti onoliko koliko se ima.

- Svi ministri moraju prvo pokazati da su na ostalim stavkama srezali maksimum, pa se tek onda uopće može razgovarati o rezanju plaća i mirovina. O tome se ne može govoriti tako da se izbacuju postoci od deset ili 15 posto, poručuje Friščić.

 

Avberšek: Žele li referendum o padu Vlade?

Vlada uz takve poteze ne može računati na mirnu jesen, jer bi se referendumu o ZOR-u mogao pridružiti i referendum o tome treba li Vlada otići, smatra Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva.

- Ako je netko trebao reći da će plaće i mirovine pasti za 15 posto, to je trebala biti premijerka. Ili je Milinović možda postao njezin glasnogovornik - pita se Avberšek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno