Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Noć punog miseca ruši sve rekorde

Autor: Anita Ćustić

21.07.2010. 22:00
Noć punog miseca ruši sve rekorde

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dva prepoznatljiva projekta, zahvaljujući kojima se ime Zadra pročulo diljem svijeta, a koji izostati neće ni ove godine, najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruženja obrtnika Zadra.
Jubilarna “Noć punog miseca”
Riječ je, naime, o manifestaciji “Noć punog miseca”, koja ove godina obilježava svoj jubilej, odnosno desetu godinu održavanja, a koja će se upriličiti ove nedjelje, 25. srpnja, te o četvrtoj godini zaredom organiziranja još jedne zadarske uspješnice i to “Millennium jump-a”, čije je održavanje previđeno za 31. srpnja. Najvažnije detalje o programu ovih dvaju projekata na današnoj su konferenciji iznijeli Silvija Surać, voditeljica konferencije, Neven Stojaković, iz Društva Propela i idejni začetnik oba projekta, Branko Ganzulić, zamjenik predsjednika Turističke zajednice grada Zadra i Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra.
– Noć punog miseca je manifestacija koja je od svojih početaka zauzela koncept koji se ni do danas nije promijenio. S obzirom da je ovo deseta godina organizacije ovog projekta, namjeravali smo je obilježiti na nešto drugačiji, bogatiji način, u trajanju od barem dva dana, ali zbog ovogodišnje financijske krize, zadovoljni smo da smo je uopće uspjeli organizirati, kazao je Stojaković, naglasivši kako su Grad Zadar i TZ grada pružili određenu financijsku podršku, ali ipak nedovoljnu da pokrije sve troškove.
Upravo zbog toga, kako je pojasnio Stojaković, organizatori su bili primorani poduzeti nekoliko koraka kojima nastoje zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju.
– Ovogodišnja novost, izazvana recesijom, je da ćemo naplaćivati kotizaciju od sudionika, u iznosu od 300 do 1.500 kuna, ovisno o tome koliko će njihov štand zauzeti mjesta na rivi. Drugi korak bio je traženje sponzora, pa će tako Zagrebačka pivovara, na svim štandovima imati svoje točionike. Treća stvar je da ćemo ovaj put i mi, kao organizatori, imati svoj štand na kojem ćemo peći srdele, kazao je Stojaković, istaknuvši kako je, unatoč svemu, ovogodišnji interes premašio sve rekorde, jer će na Noći punog miseca ovaj put sudjelovati preko 80 izlagača, za koje je osiguran i poseban parking i poseban ulaz na rivu.
Pet skokova
Upravo zbog velikog broja posjetitelja koji zbog ovog događaja svake godine na Poluotoku izazovu veliku gužvu, osobito u prometu, Stojaković je preporučio da se automobilima ne dolazi ni u blizinu Poluotoka te da je najbolje da oni koji to mogu, na rivu priđu s mora u brodovima. Glavne dvije pozornice na kojima će nastupiti zadarski KUD-ovi i klape će se, kao i prijašnjih godina, nalaziti na mulu i ispred hotela Zagreb.
– Želim naglasiti da posljednjih godina više nikog ne zanima tko će pjevati i hoće li nastupiti neko poznato ime, to više nije ono najvažnije, što znači da je ova manifestacija postigla svoj cilj. Ljudima je važno doći, vidjeti, sudjelovati, što znači da je Noć punog miseca dosegla svoje pravo značenje, kazao je Stojaković.
Zadrani, ali i oni stalni gosti, znaju da je ta večer festival hrane, kulture i običaja zadarske regije, a sva događanja započinju u 16 sati te se nastavljaju do dugo u noć pod ugašenim svjetlima, uz druženje pod mjesečevim sjajem.
Kako je najavljeno na jkonferenciji, Millennium jump održat će se 31. srpnja na Zadarskoj rivi, a započinje već u 14 i 30 sati i to dolaskom sudionika na rivu i preuzimanjem poklona. Prema programu, prvi skok “dm skok na noge” planiran je za 15 i 40 sati, drugi skoj “santa skok bomba” predviđen je za 16 i 20 sati, treči “skok domino na zicu-gu”, biti će u 17 sati, a u 17 i 40 sati uslijedit će četvrti skok “TELE2 na glavu” i to uz snimanje iz helikoptera, dok će posljednji, peti skok dimno na glavu biti priređen u 18.20 sati.
Akreditacije i za turiste
– Ovogodišnja novost je da ovaj put nećemo raditi veliki natpis kao do sada nego ćemo pokušati formirati takozvani “Gigant smile” u moru, koji će biti složen od 1.500 ljudi, a što će, nsravno, biti snimljeno iz helikoptera. Prijave započinju u utorak, 27. srpnja, na Narodnom trgu, gdje je akreditacije moguće kupiti u vremenu od 19 do 24 sata, a kotizacije je 20 kuna. Osim u gradu, ove godine ćemo akreditacije dijeliti i izvan Zadra, odnosno u Turističkom naselju Zaton kako bismo na sudjelovanje privukli i goste, najavio je Stojaković, naglasivši kako su sredstva od kotizacije i ove godine namjenjeni Dječjev vrtiću “Latica”, s kojima su dogovorili isti model suradnje kao i prethodne tri godine, iako će, zbog recesije, dio tih sredstava ipak ići i za organizaciju projekta.
Najavljen je također i popratni sadržaj Millennium jumpa, a koji podrazumijeva cjelodnevnu zabavu, odnosno Disco mul- cjelodnevni plesni party na mulu, Yellow submarine-razgledavanje podmorja s podmornicom, Vaterpolo teren-igranje vaterpola, Santa Pagoda-šator s rashlađenom vodom Santa i Jump bar-za žedne i gladne.
Kako je naposljetku istaknuo Branko Ganzulić, riječ je o dva uspješna, domaća proizvoda, koja Zadar čine drugačijim od drugih sredina i govore kako Zadar ima svojih jedinstvenih ideja te ne čudi da su takvi projekti u Zadru začeti i da u Zadru opstaju.
– Istina jest da je Dubrovnik jedina brendirana sredina u Hrvatskoj, ali ona nova, rađajuća sredina, potpuno drugačija od Dubrovnika je Zadar. Tome pridonosi činjenica da smo uključeni u projekte umjetnosti i zabave kojima nastojima prići i domaćima i gostima. Zato se nadam da će se zbog svega toga i o Zadru vrlo skoro razmišljati kao i o Dubrovniku, kazao je Ganzulić.