Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odvjetnici: Polančec bio malo nespretan

Autor: Ana Raić Knežević

21.07.2010. 22:00
Odvjetnici: Polančec bio malo nespretan

Foto: FAH



Damir Polančec platio je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću 500.000 kuna za studiju o konvalidaciji mirovina koja nije korištena
Tadašnji premijer Ivo Sanader naložio je Polančecu da riješi problem s bivšim radnicima tvornice “Borovo” srpske nacionalnosti što je tada bilo prvoklasno političko pitanje, a on je to učinio “pomalo nespretno” te će zbog toga odgovarati na sudu. Epilog je to jučerašnjeg prvog sudskog dana za bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji je zajedno s vukovarskim odvjetnikom Petrom Miletićem optužen za zlouporabu položaja i ovlasti.
Studija na 19 stranica
U pratnji svojih branitelja odvjetnika Ante Nobila i Ljube Pavasovića-Viskovića optuženi su točno u podne dovedeni pred optuženo vijeće na čelu sa sucem Željkom Horvatovićem. Dva sata trajala je, iza zatvorenih vrata, pravna bitka oko utemeljenosti optužnice, koja je na kraju i potvrđena.
U njoj USKOK tvrdi da je Polančec, kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, na Miletićev zahtjev dogovorio da će upravo ovaj odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju o konvalidaciji mirovina stečenih na području Istočne Slavonije dok je još bila pod upravom UN-a, iako za to nije postojala nikakva potreba.
Miletić je ipak izradio studiju na svega 19 stranica, a uz uvod i navedenu literaturu većina preostalih stranica bila je prepisana iz ranije objavljenih radova, među kojima i jednog novinarskog uratka. Na kraju sporna studija uopće nije korištena, ali je Polančec bez obzira na to odobrio da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Miletiću plati račun od 500.000 kuna.
Tražio 8 milijuna
– Polančec je u to vrijeme dobio od premijera Sanadera zadatak da riješi problem potraživanja radnika “Borova” srpske nacionalnosti, u čemu se on pokazao i prerevan. Uz pomoć odvjetnika Miletića isposlovao je da ti radnici pristanu na priznanje upisa radnog staža bez ostalih potraživanja. No, to očito nije učinio baš spretno, iako je državi uštedio stotine milijuna kuna što bi bile potrošene na otpremnine i odštetne zahtjeve radnika. Miletić ga je za to tražio oko osam milijuna kuna odvjetničkog honorara, što je kasnije Polančec uspio spustiti na pola milijuna, objasnio je odvjetnik Nobilo.
I Miletićev branitelj, odvjetnik Pavasović-Visković potvrdio je kako na jučerašnjem ročištu nitko nije dvojio da sporna studija ne vrijedi 500.000 kuna, već je isticano kako je na taj način riješeno tada goruće političko pitanje.
 


Polančec stesao liniju


Sudski izvjestitelji jučer su nakratko uspjeli vidjeti Polančeca koji je vidno smršavio, a odvjetnik Nobilo potvrdio je da u pritvoru redovno vježba.
– Polančec se prilagodio uvjetima u zatvoru iako se tamo nitko ne može osjećati dobro. Nakon života i zdravlja sloboda je ipak najvažnija, dodao je Nobilo.




 


Predložio Stanimirovića za svjedoka


Polančec je u svoju obranu kao svjedoke predložio vukovarskog dožupana Jovana Ajdukovića i saborskog zastupnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića. Priloženi su i koalicijski sporazum HDZ-a i SDSS-a, dopis SDSS-a premijeru koji je i pokrenuo rješavanje “slučaja Borovo”, te jedan Stanimirovićev e-mail o toj problematici.
Odvjetniku Miletiću, kao nedostatno visoka, odbijena je jamčevina od 200.000 kuna pa će u pritvoru čekati početak suđenja.