Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrhunski blues

Autor: Ante Rogić

21.07.2010. 22:00
Vrhunski blues

Foto: Sebastian GOVORČIN



Prvi koncert na ovogodišnjem Festivalu suvremene glazbe, u sklopu 16. Zadarskog kazališnog ljeta, održao je John Campbelljohn band. Do kraja ispunjenim dvorištem Providurove palače nastupili su John Campbelljohn na gitari i kao vokal, Perry Andrew Lambert – bas i Neil Robertson – bubnjevi.
Svaki nastup blues zvijezde iz Kanade nabijen je energijom i zavidnim vokalnim i glazbenim potencijalom, pravim blues “grooveom”.
Gitarist, pjevač i skladatelj iz Nove Škotske na sceni je 30-ak godina, prve je korake u glazbi započeo u Cap Bretonu, rodnom gradu poznatom po festivalima tradicionalne glazbe keltskog izvora.
Počinje svirati gitaru u četrnaestoj godini, a solo Duane Allmana u skladbi “Statesburro Blues” toliko ga je se dojmio da se i danas povremeno vraća riffovima na slide-gitari inspiriranima američkim uzorom.
Istovremeno, Campbelljohn proučava korijene bluesa, naročito djela Mississippi Fred McDowella, Elmore Jamesa, Muddy Watersa i Roberta Johnsona. Kasnije mu je Sonny Landreth otkrio tehniku sviranja na slide gitari te njenu primjenu u bluesu.