Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za zajedništvo je potrebno opraštati

Autor: Marija Ćurko

21.07.2010. 22:00
Za zajedništvo je potrebno opraštati

Foto: Sebastian GOVORČIN



U prostorima Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) u Zadru u utorak je gostovao fra Zlatko Špehar, župnik hrvatske katoličke župe u nadbiskupiji Salzburg.
Članice Udruge se okupljaju svaki utorak u molitvenom ozračju uz duhovne pjesme, predavanja, razgovor i zajedničko druženje. U radu i njihovom poslanju, sve ih prati zagovor Gospe Lurdske, kojoj je Udruga posvećena. Jednom mjesečno, a nekad i više puta, Udrugu posjeti svećenik koji duhovno obogati susret. U posljednjih nekoliko puta gostovali su o. Ivo Topalović, vojni kapelan, don Srećko Frka- Petešić, ravnatelj Svećeničkog doma “Zmajević” u Zadru, don Božo Barišić, župnik Slivnice, don Jerko Gregov, duhovnik Udruge.
– Od susreta s fra Zlatkom Špeharom, istaknula bih hodočašće Udruge u Salzburg, koncem travnja, gdje nam je pripremio doček i našao smještaj te nas pratio tri dana. Slavio je s nama svetu misu kroz dva dana našeg posjeta. Posebno bih izdvojila hodočašće u Altöltteting, najveće Gospino svetište u Bavarskoj kad smo slavili svetu misu. Poslije toga mi je jako upečatljivo bilo kad smo putovali u rodno mjesto pape Benedikta XVI. Putem smo naišli na grupu od oko 7.000 mladih koji su pješačili oko 45 kilometara dajući podršku Svetom Ocu. Pratili smo ih molitvom krunice sa željom da u hodočašću susretnu živoga Krista i da se nikad ne postide Onoga u koga su povjerovali. Onda smo posjetili rodno mjesto pape Benedikta XVI., crkvu gdje se krstio i spomenik koji je podignut u povodu njegova prvog dolaska kao Pape u njegovo rodno mjesto. Fra Zlatko nam je na tom putu govorio uz još jednog vodiča. Ova hodočašća, organizirana krajem travnja, pratio je vokalni sastav Udruge “Magnificat” koji je pjevao tijekom svetih misa, kazala nam je u razgovoru s. Melhiora Biošić, predsjednica HKUMST-a.
Fra Zlatko Špehar u svom je predavanju govorio o važnosti sakramentalnog života i opraštanja kako bi živjeli potpuno zajedništvo s Bogom i s bližnjima. Predavač je pojašnjavajući značenje sakramenata, posebno govorio o sakramentu svete ispovijedi i euharistije.
 


Voditelj austrijske misije i vukovarski gvardijan


Fra Zlatko Špehar u svom svećeničkom poslanju obnašao je službu gvardijana vukovarskog od 1999. do 2008. godine. Prije dolaska u Vukovar, fra Zlatko je 16 godina u Austriji bio voditelj Hrvatske katoličke misije od 1983. godine. Poslijediplomski studij iz moralne teologije nastavlja na Teološkom fakultetu u Zagrebu gdje je završio i ispite doktorske godine. Studij je nastavio na Bečkom sveučilištu gdje upisuje i studij franjevačke duhovnosti. Godine 1986. postigao je naslov “magistar specijalnih teoloških znanosti”. Teološki studij morala i duhovnosti usavršava i na sveučilištima u Italiji, Finskoj i Švedskoj. Direktorom Socijalnog ureda za sve strance u Donjoj Austriji imenovan je 1986. godine. Tu je dužnost obnašao do 1999. godine. U vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost direktora Caritasa, pomoći za Hrvatsku, a od 1992. i za BiH. Član je ekumenske komisije i predsjedao je Svjetskim ekumenskim kongresima u Finskoj, a sudjelovao je i na europskim i međunarodnim kongresima. Između ostalog, autor je knjiga “U sjeni južnoga križa” te “Govorom do istine iz Vukovara”. Do sada je nekoliko puta gostovao u Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara Zadar, a s njom se prvi put susreo u Vukovaru za vrijeme jedne od njezinih brojnih humanitarnih akcija. Fra Zlatko Špehar pratio je Udrugu i na hodočašćima koja su važan dio njezina duhovnog života i rasta s Bogom.