Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Besplatni internet približio Preko milijunima turista

21.07.2011. 22:00
Besplatni internet približio Preko milijunima turista


Atraktivne fotografije Preka, prepune plaže Jaz, franjevačkog samostana na otočiću Galevac svakodnevno odlaze u svijet. Šalju ih prezadovoljni preški turisti koji od ove godine uživaju u najnovijoj tamošnjoj turističkoj ponudi – besplatnom internetu. Knjigu na plaži zamijenili su laptopi te se na suncu, hladu, piću surfa internetskim stranicama, čitaju novine i šalju mailovi novim budućim preškim turistima.
Ovo je najnovija i najatraktivnija ponuda Turističke zajednice Preko s kojom je tamošnji direktor Ante Brižić upoznao turističku patrolu Zadarskog lista tijekom obilaska Preka, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad”.
– Besplatnim internetom smo pokrili centar mjesta i sve plaže. Turisti su zadovoljni. Brojni dolaze s laptopima na plažu i čitaju novine, idu na facebook i slično, govori Brižić.
Ovo je samo još jedan detalj koji svjedoči kako u Preku vode računa o zadovoljnim turistima. Preko je jedno od naših mjesta na koje ne treba štedjeti riječi hvale kada se govori o uređenosti i opremljenosti. Davno riješena priča s komunalnom infrastrukturom u konačnici je rezultirala kilometrima čistih plaža. Za ovu godinu uređeno je trajektno pristanište koje jamči da su ljetne gužve prilikom ukrcaja i iskrcaja stvar prošlosti.
Najkraće rečeno Preko se može pohvaliti fantastičnom prvom obalnom linijom po kojoj nimalo ne zaostaje ni za većim turističkim središtima na našoj obali i očuvanošću dalmatinske jezgre mjesta u kojem brojne obitelji još zajedno sjedaju za stol u podne, drže do tradicije i čuvaju vrijednosti svojih učenih predaka. Ipak kako je ovdje riječ o turističkoj patroli više ćemo se zadržati na prvoj – turističkoj liniji Preka.
U samoj trajektnoj luci nalazi se velika tabla dobrodošlice svima koji silaze s trajekta. Dobro postavljena signalizacija upućuje turiste u samo mjesto ili na neki drugi dio otoka koji im treba. Inače signalizacija je u Preku davno završena priča i odgovarajuća signalizacija, bilo da se radi o smeđoj turističkoj ili nekoj drugoj, postavljena je na svim potrebnim lokacijama. Čistoća, hortikulturna uređenost, gastronomska ponuda – sve na vrhunskoj razini.
Najljepši put do centra je šetnicom uz more. Kilometarska šetnica opremljena je svim potrebnim sadržajima – kantama za otpad, klupama za odmor, noćnom rasvjetom, hortikulturno je uređena. Užitak je šetati preškom šetnicom, prolaziti pokraj nove marine, atraktivnih lokala, a sve kako bi se došlo do Doma na žalu koji je njeno svojevrsno srce. Na svakom metru brojni turisti i domaći svit uživaju u suncu i prekrasno osvježavajućem moru u ovim vrućim danima. Mnogi od njih se pitaju tko može taj gušt platiti.
Preko je i ovu godinu pokazalo da ide dalje sa svojim turizmom. Pokazuju i to turističke brojke koje su bolje nego lani. U mjestu još samo čekaju da se konačno počne graditi dugo očekivani hotel što će dati nevjerojatan zamah ne samo preškom, nego cijelom ugljanskom turizmu.


 ŠEST GODINA PLAVE ZASTAVE NA JAZU


Na glavnoj mjesnoj plaži Jazu ove godine Plava zastava je podignuta šestu godinu zaredom. Radi se o pješčanoj plaži koja je na cijeni kod roditelja s malom djecom. S obziromna to da se radi o plaži s Plavom zastavom, onda je suvišno isticati da je opremljena svim potrebnim sadržajima te je čistoća mora na najvišoj mogućoj razini. Jaz je tradicionalno mjesto gdje brojni turisti i domaći provode svoje vrijeme u ovim vrućim ljetnim mjesecima, kako bi se rashladili u moru ili uživalo u nekom drugom vidu ponude koji se tamo nudi.