Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dolaze nam gosti koji vole putovati, ali ne i puno trošiti

21.07.2011. 22:00
Dolaze nam gosti koji vole putovati, ali ne i puno trošiti


Francuzi ne traže tijekom ljetovanja samo more i sunce, već aktivni odmor obogaćen sportskim aktivnostima. Po tom pitanju Dugi otok prednjači s uređenim biciklističkim stazama i spiljom koju turisti mogu posjetiti


Dugi otok zbog svojih iznimnih ljepota i osebujne vegetacije na meti je brojnih europskih turista. Tako se zadnjih godina može čuti sve više i francuski jezik. Kako nas je informirala direktorica TZ Općine Sali Ivana Čarić, Francuzi ne traže tijekom ljetovanja samo more i sunce, već aktivni odmor obogaćen sportskim aktivnostima. Po tom pitanju Dugi otok prednjači s uređenim biciklističkim stazama i spiljom koju turisti mogu posjetiti. Podaci za mjesec lipanj govore da su i dalje turisti iz Češke najbrojniji, odnosno da su ostvarili najveći broj noćenja.
– Hotel Luka u istoimenom mjestu uglavnom bukira goste na češkom tržištu. Iza čeških gostiju, Slovencu su ostvarili veći broj dolazaka, a manji noćenja, kazuje Čarić.
Vraćaju nam se Nijemci
Novost je da se pomalo vraćaju gosti iz Njemačke kojih dugo nije bilo. Također, turisti iz Austrije i Italije posjetili su u lipnju Dugi otok.
– Gledajući statistike za lipanj i uspoređujući ih s prošlogodišnjim, zabilježen je u ovoj godini jedan posto više dolazaka i 10 posto više noćenja. Iako ima više gostiju, potrošnja je slabija. Restorani su tek od 10. srpnja počeli bolje raditi. Pretpostavljam da je razlog tome recesija. Dolaze nam gosti koji vole putovati, uživati u suncu i moru, a pored svega toga žele uštedjeti, kazuje Čarić.
Osim privatnog smještaja turisti mogu ljetovati i u trima hotelima otvorenima u Salima, Luki i Božavi. Svi su hoteli otvoreni od svibnja.
– Najbolji je Hotel Božava koji je vodeći na otoku te ostvaruje sve bolje rezultate. Ulaganje u marketing i u uređenost hotela vratilo se popunjenošću gostiju, pojašnjava sugovornica.
Dugi otok osim dobro uređenih turističkih kapaciteta poznat je i po dvjema nadaleko poznatim prirodnim plažama na sjevernom dijelu otoka. To su Saharun i plaža kod svjetionika Veli Rat. Svjetionik je okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, a smatra se jednim od najljepših na Jadranu. Sa 40 metara visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven vidik. Ono što posebno privlači brojne goste na ovaj dio otoka je što se do svjetionika može doći osobnim vozilom. Zbog dobre cestovne povezanosti s ostalim naseljima moguća je redovna opskrba potrebnim namirnicama i obilazak cijelog Dugog otoka.
Najbolji odmor za obitelji s malom djecom
Jedna od najljepših neuređenih pjeskovitih uvala Jadrana je Saharun. Plaža zbog svog položaja ima problem sa smećem koje donesu morske struje, ali i s algama. No i taj je problem riješen jer se o čistoći ove plaže brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Općina je dala koncesiju za ugostiteljske objekte koji su diskretno postavljeni te ne nagrđuju prirodnu ljepotu Saharuna.
– Na sjevernom dijelu otoka smještena su mala mjesta koja nemaju dovoljno apartmanskih kapaciteta s obzirom na potražnju. No i po tom pitanju nešto se napravilo tako da se stanovništvo sve više okreće prema turizmu, kazuje Čarić.
Dugi otok uglavnom posjećuju obitelji s malom djecom, a razlog tome su upravo ove dvije plaže na sjevernom dijelu otoka. Zabavni sadržaji za mlade teško da mogu zadovoljiti potrebe gostiju s obzirom na to da nema diskoklubova, a ugostiteljski objekti rade malo iza ponoći.