E-poslovanje - ključ uspješnog gospodarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Ivan JAMIČIĆ
Prezenteri Projekta pozvali male i srednje poduzetnike da se što prije pridruže digitalnoj ekonomiji

Moć digitalnih uređaja pruža nam brojne mogućnosti, kao i izazove te je nužno upregnuti novu tehnologiju i iskoristiti je na najbolji mogući način kako bi naša mala i srednja poduzeća konačno ostvarila konkurentnost na globalnoj razini, a time i ekonomski uspjeh za Hrvatsku, rekao je Leszek Jakubowski, voditelj projektnog tima "e-Poslovanja" jučer u prostorima Razvojne agencije Zadarske županije prilikom predstavljanja projekta "e-Poslovanje - Poboljšanje poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja".

Riječ je o projektu vrijednom 1,55 milijuna eura, većim dijelom financiranom iz pretpristupnog fonda IPA (komponenta IIIC Regionalni razvoj-regionalna konkurentnost), s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva kao glavnim partnerom.

 ZADRA - jedini dalmatinski partner

Cilj projekta je poboljšati konkurentnost subjekata malog gospodarstva povećanjem razine svijesti o važnosti elektroničkog poslovanja i elektroničkog trgovanja povećanjem razine korištenja "e-poslovnih" i "e-komercijalnih" mogućnosti. Naime, iako čak 97% tvrtki u Hrvatskoj koristi računala u svom radu, ipak samo manji dio njih koristi sve prednosti koje donosi e-poslovanje.

Projekt je s provedbom započeo u svibnju 2010. godine i provodit će se do ožujka 2012. godine. ZADRA - Razvojna agencija Zadarske županije, jedna je od deset poduzetničkih potpornih institucija koje su između 23 takve institucije prijavljene na natječaj odabrane za sudjelovanje na projektu.

- Pazili smo da poduzetnički centri i razvojne agencije budu raspoređeni kroz cijelu Hrvatsku, a ZADRA je jedina na području Dalmacije te se nadamo da će biti pokretač i drugim dalmatinskim institucijama da se jave na neki od sljedećih natječaja, rekla je Suzana Vračević, voditeljica Odsjeka za pretpristupne fondove Europske unije u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i voditeljica projekta "e-Poslovanje".

Vračević je navela i da je u tijeku izrada materijala za trodnevne radionice za buduće trenere e-poslovanja, a plan je da se do kraja 2011. godine potakne više od 1.000 malih i srednjih poduzetnika na području RH da se pridruže digitalnoj ekonomiji.

 Vrijedna ICT oprema

Da bi se taj plan što lakše proveo u djelo do kraja ove godine svih deset poduzetničkih centara i razvojnih agencija dobit će ICT opremu vrijednu ukupno 550.000, odnosno 55.000 eura po instituciji.

 - Prednosti e-poslovanja su strašno velike, a sve se svode na definitivno povećanje konkurentnosti, naglasila je Vračević.

Vedrana Kevrić, zamjenica direktorice ZADRA-e, najavila je da su u sklopu ovog projekta u listopadu i studenom planirani seminari o prednostima i mogućnostima elektroničkog poslovanja namijenjeni subjektima malog gospodarstva u Zadarskoj županiji, a sve informacije o projektu kao i prijave za seminare bit će dostupne na web stranici Razvojne agencije Zadarske županije - www.zadra.hr.

Leszek Jakubowski napomenuo je da se projekt temelji na iskorištavanju mogućnosti koje internet pruža za opću ekonomsku korist.

- Potrebno je prepoznati na koje se sve načine može iskoristiti postojeće mnoštvo digitalnih aplikacija kako bi naša poduzeća postala učinkovitija i uspješnija u svom radu. Svu količinu informacija koje su nam na raspolaganju potrebno je iskoristiti na selektivan i pozitivan način, rekao je Jakubowski, istaknuvši da u postupku prihvaćanja digitalnog gospodarstva ključnu ulogu trebaju odigrati vlade.

- Moram naglasiti da sam impresioniran načinom na koji se Hrvatska vlada suočava s izazovom i vrši svoju ulogu u podršci razvoju konkurentnih malih i srednjih poduzeća, kao i razvoju e-upravljanja.

Vlade imaju zadatak smanjiti jaz koji razdvaja one koji imaju i one koji nemaju pristup znanju i informacijama, proširujući tako spektar mogućnosti za bolji život. Za Hrvatsku veći pristup malih i srednjih poduzeća informacijama znači ranije uspostavljanje čvrstog ekonomskog temelja za izgradnju budućnosti. Znači i bolji životni standard i bolju ekološku održivost, a očituje se u većoj jednakosti i osnaživanju svih članova zajednice, zaključio je Jakubowski.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno