Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iško kulturno ljeto

21.07.2011. 22:00
Iško kulturno ljeto


Izbor Iškoga kralja je središnje događanje svakoga Iškoga ljeta, kada mještani izabiru po tradiciji dugoj desetljećima svoga poglavara, čovjeka koji se tijekom godine istaknuo i zaslužio tu titulu. Izbor kralja je posebna, zanimljiva i osebujna manifestacija


Sutra, u subotu navečer u 22 sata svečano će se u veloiškome Domu kulture otvoriti ovogodišnje Iško kulturno ljeto, lita Gospodnjeg 2011. godine.
Odmah će se otvoriti i prva izložba. Bit će to fotografije iškoga autora Petra Pavešića pod nazivom “Kroz kolovaje”, što znači da su teme tih slika uski prolazi između otočnih kuća. Ovogodišnji program Iškoga kulturnog ljeta, što ga organizira KUD “Sloga”, uobičajeno je bogat, za svakoga ponešto, pa će domaća publika i gosti toga otoka imati prilike vidjeti nekoliko izložbi fotografija, ali među njima i radove na akrilu Izabele Šegote. Bit će i sportskih događanja, pa i onih tipično iških, duhovitih, dobro posjećenih, koje sprema iška mladež i to u nogometu, košarci i vaterpolu.
Gitaristički koncert
U srijedu 2. srpnja igrat će nogomet Hrebi i Žbaguci, a u petak je na programu “Pošimpijada”, odnosno košarka između Juga i Zmorca. Istoga dana u 22 sata talijanski gitarist Samuele Vivian imat će gitaristički koncert u Domu kulture. Sutradan, u subotu predvečer igrat će se vaterpolo utakmica između Veloga i Maloga Iža. No to je važan dan, jer u 22 sata počinje bogat program izbora Iškoga kralja. Izbor Iškoga kralja je središnje događanje svakoga Iškoga ljeta, kada mještani izabiru po tradiciji dugoj desetljećima svoga poglavara, čovjeka koji se tijekom godine istaknuo i zaslužio tu titulu. Izbor kralja je posebna, zanimljiva i osebujna manifestacija, koju ne propuštaju mnogi posjetitelji koji i zbog nje dolaze na Iž. Nakon programa oko izbora kralja noć zabave i plesa će se nastaviti uz pjesmu Ivane Kovač. Za prvi dan kolovoza najavljeno je otvorenje izložbe akrila “Sjećanja zbilje bojom” autorice Izabele Šegote.
Kao i svake godine na programu Iškoga kulturnog ljeta 5. kolovoza je poseban koncert ozbiljne glazbe posvećen Danu domovinske zahvalnosti.
Za sutradan, u subotu na programu je posebna poslastica, predstava pod naslovom “Stilske vježbe po našu”, prve iške spisateljice Ane Trnine, koja se već proslavila svojim autentičnim domaćim tekstovima. Predstava će se izvesti u Luškinovu dvoru, lokaciji koja je i dosad iznjedrila puno smijeha. Za nedjelju 7. kolovoza zakazana je još jedan predstava, “Buža” u izvođenju zadarskoga “Dragon teatra”.
“Sa školja u grad”
Potom slijedi još jedna izložba u ponedjeljak 8. kolovoza otvorit će se izložba fotografija “Sa školja u grad” autorice Sare Pavičić. Zadnji dani ovogodišnjega Iškog kulturnog ljeta bit će posvećeni povijesnom događaju, zbjegu u El Shatt, što će se realizirati u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom iz Zagreba i zadarskim Narodnim muzejom. Naime, malo je poznato da je u poznatome zbjegu, koji se događao između 1943. i 1946. godine u El Shattu na Sinaju u Egiptu, bilo jako puno Ižana. Iz Veloga Iža čak 209, a iz Maloga Iža 154 mještana. Postoji popis imena svih njih i današnje generacije će i ovoga puta imati priliku saznati više o tim zbivanjima iz Drugoga svjetskoga rata, kada su tisuće Dalmatinaca bježale od Nijemaca i sklonile se, između ostalih logora i na sinajsku pustinju, gdje su jedva preživjele, a tisuće su zauvijek tamo i ostale. Tako će se u petak 12. kolovoza u Domu kulture otvoriti izložba fotografija “Otok Iž – Zbjeg u El Shatt”, a 13. kolovoza prikazat će se film o zbjegu, ali čut će se i sjećanja još i sada živih sudionika toga ratnoga zbjega. Tim događajem će i završiti ovogodišnje Iško kulturno ljeto.