Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kosor: Imamo pravo tražiti Bajićevo očitovanje

21.07.2011. 22:00
Kosor: Imamo pravo tražiti Bajićevo očitovanje


Nisam prekršila nijedan zakon kad sam tražila očitovanje, na to imam pravo. Ali, čini se da partija gospodina Zorana Milanovića ima dvostruka mjerila kad je riječ o očitovanjima Državnog odvjetništva, kazala je Kosor


Na internet stranici HDZ-a jučer nije objavljen odgovor “nadležnih institucija” na pisani zahtjev premijerke Jadranke Kosor da se očituju je li njezina stranka zaista pod istragom. To bi trebalo značiti da nikakav odgovor još nije stigao u HDZ, budući je glasnogovornica stranke Sunčana Glavak izjavila u četvrtak da će, čim dobiju traženo očitovanje, objaviti ga na svojem webu. Prekjučer ni u DORH-u ni u USKOK-u nisu htjeli komentirati pismo što im ga je uputila predsjednica Vlade i HDZ-a, pa se može pretpostaviti kako je njihova odluka da ga jednostavno – ignoriraju.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio je, pak, jučer zapravo prilično obazriv prema Jadranki Kosor kad su ga novinari pitali je li premijerka svojim pismom radila politički pritisak na “nadležne institucije”.
– Ovo nisam doživio kao politički pritisak, nego kao jedno vrludanje i izgubljenost. Kao upućena osoba vjerujem da gospođa Kosor zna istinu i prema tome ne vidim zašto piše glavnom državnom odvjetniku. A pod istragom mogu biti osobe, dakle odgovorne osobe, dok političke stranke, odnosno pravne osobe tek na kraju mogu kazneno odgovarati kazneno, izjavio je šef parlamentarne opozicije.
Međutim, premda je Milanović ustvrdio da njezino pismo ne shvaća kao politički pritisak na pravosudna tijela, Jadranka Kosor uzvratila mu je kao da joj je predbacio da je izašla izvan svojih ovlasti.
– Nisam prekršila nijedan zakon kad sam tražila očitovanje, na to imam pravo. Ali, čini se da partija gospodina Zorana Milanovića ima dvostruka mjerila kad je riječ o očitovanjima Državnog odvjetništva. Tako su oni prošle godine od DORH-a tražili da se provede istraga o mojem stanu, izjavila je premijerka novinarima u Gospiću.
U siječnju 2010. godine SDP je doista pozvao DORH da istraži kako je točno Jadranka Kosor stekla stan u kojem i danas živi. Nije se radilo o tome da su socijaldemokrati tražili da ih Mladen Bajić izvijesti o detaljima neke tekuće istrage. Tada je predsjednica Vlade poručila kako nema ništa protiv da DORH ispita kako je ona došla do stana na zagrebačkim Ravnicama i “odgovori na sva pitanja”. I vrlo brzo iz DORH-a su priopćili da je “Jadranki Kosor stan dodijeljen, a potom i prodan, pod jednakim uvjetima kao i drugima u to vrijeme, zbog čega nije bilo temelja za kazneni progon”.