Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon Skopja i Štipa – Bitola

21.07.2011. 22:00
Nakon Skopja i Štipa – Bitola


– Ovo je treća ustanova iz Makedonije s kojom potpisujemo suradnju. Nakon Skopja i Štipa na red je došla Bitol, rekao je Pehar


Suradnja Gradske knjižnice Zadar s brojnim institucijama izvan Hrvatske potvrđena je jučer potpisivanjem povelje o suradnji zadarske Gradske knjižnice i Nacionalne univerzitetske biblioteke “Sv. Kliment Ohridski” iz Bitole. Povelju su u Multimedijalnoj dvorani potpisali ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar te bivša poslanica u makedonskom parlamentu Aneta Stefanovska. Potpisivanju su nazočili i programski direktor bitolske knjižnice Ilče Stojanovski, predstavnica NUUB “Sv. Kliment Ohridski” Emilija Stefanovska te programski direktor u bitolskoj knjižnici Zoran Stojanovski. Među okupljenima bila je i Mirjana Majić koju je ravnatelj Pehar predstavio kao motor suradnje hrvatskog i makedonskog naroda.
U povodu potpisivanja povelje o suradnji oglasila se i Zadarska županija, s prigodnom porukom, u kojoj pozdravlja suradnju između ove dvije zemlje te napominje kako su Makedonci lijep i topao narod s kojim je uvijek ugodno surađivati.
Ravnatelj Pehar istaknuo je da prijateljstvo hrvatskog i makedonskog naroda seže duboko u povijest, ali i prijateljstvo Gradske knjižnice s makedonskim ustanovama.
– Ovo je treća ustanova iz Makedonije s kojom potpisujemo suradnju. Nakon Skopja i Štipa na red je došla Bitola. Također, i grad Prilep je izrazio želju za potpisivanjem suradnje, no zbog objektivnih razloga suradnja je izostala, kazao je Pehar.
Ilče Stojanovski upoznao je nazočne s poviješću Nacionalne univerzitetske biblioteke “Sv. Kliment Ohridski”, a nakon potpisivanja povelje o suradnji domaćini su s gostima Makedoncima razmijenili prigodne poklone.
Gosti Makedonije predstavili su i dvije knjige “Bibliotekite vo Bitola” i “Bibliotekite vo crkvite i manastirite vo Bitola i Bitolsko”, te izložili 30 knjiga u izdanju NUUB-a, koje su darovane Gradskoj knjižnici Zadar.