Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poljski policajci izašli na zadarske ulice

21.07.2011. 22:00
Poljski policajci izašli na zadarske ulice


Naši turisti koji ljetuju na Jadranu već znaju da su naši policajci tu, što im uvelike pomaže, a osim toga daje im i osjećaj sigurnosti – rekao je Pawel Sokolowski, konzul Republike Poljske u Hrvatskoj, predstavljajući poljske policajce koji će na području PU zadarske boraviti do 15. kolovoza


Nakon što su prije dva tjedna zadarskoj javnosti predstavljeni mađarski policajci koji na području PU zadarske borave u sklopu već tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova “Sigurna turistička sezona”, jučer su u prostorijama PU zadarske predstavljene i njihove poljske kolege.
Riječ je o narednici Joanni Wilk i satniku Andrzeju Goldzu koji su poljskim turistima na zadarskom području biti na raspolaganju od 17. srpnja do 15. kolovoza ove godine.
– Izuzetno mi je drago što smo već drugu godinu zaredom potpisali memorandum o razmjeni i suradnji tijekom turističke sezone 2011. godine te vjerujem da će se ta dobra suradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i ubuduće. Naši turisti koji ljetuju na Jadranu već znaju da su naši policajci tu, što im uvelike pomaže, a osim toga daje im i osjećaj sigurnosti – rekao je Pawel Sokolowski, konzul Republike Poljske u Hrvatskoj, koji je jučer boravio u radnom posjetu PU zadarskoj. Konzul Sokolowski koji jako dobro “barata” hrvatskim jezikom, napomenuo je da je policijska suradnja između dviju država jako važna s obzirom na to da u Hrvatskoj iz godine u godinu boravi sve veći broj poljskih turista, a za primjer je naveo prošlogodišnji podatak prema kojemu je ukupno pola milijuna Poljaka svoje godišnje odmore provelo na Jadranu, od čega gotovo 60 tisuća na zadarskom području. Svoje zadovoljstvo ovom suradnjom nije krio ni Darko Car, načelnik PU zadarske, napominjući da su zadarskim plavcima poljske kolege izuzetno vrijedne kada je riječ o policijskim poslovima s poljskim državljanima.
– Poljske kolege neće primjenjivati nikakve mjere, ali će našim policajcima pomagati u obavljanju širokog spektra policijskih dužnosti, prevenciji kaznenih djela, sigurnosti u prometu i slično – najavio je Car.
– Izuzetno mi je drago što sam imao priliku doći i predstavljati poljsku policiju u Hrvatskoj – kazao je satnik Goldz, ujedno zahvalivši hrvatskim kolegama na toploj dobrodošlici. Svoje zadovoljstvo boravkom na području PU zadarske nije skrivala ni njegova kolegica narednica Wilk, naglasivši da će se zasigurno vratiti u Hrvatsku, ali drugi put kao turist kako bi mogla uživati u ljepotama.
Svoju prvu ophodnju poljski policajci u pratnji policijske službenice Silvije Glavan obavili su odmah jučer, a šetnju samim centrom grada iskoristili su za dijeljenje letaka svojim državljanima s napucima o postupanju u slučaju da trebaju policijsku pomoć.