Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zid smutnje između Kolana i Novalje

21.07.2011. 22:00
Zid smutnje između Kolana i Novalje


Vlasnici kluba Noa su iznad plaže na kojoj se nalazi klub uredili parkiralište u obliku serpentina na koje stane veliki broj vozila, a parkiranje je besplatno. No problem je što na Zrću postoji parkiralište koje se plaća i od kojeg Grad Novalja ima znatan prihod koji bi se zbog parkirališta kod kluba Noa mogao znatno smanjiti, a možda i nestati


Južno od Zrća na granici između Grada Novalje i Općine Kolan, odnosno između kluba Papaya i kluba Noa gradi se zid, što je izazvalo sukob između Općine Kolan i Grada Novalje. Premda se zid gradi na granici dvije jedinice lokalne samouprave, Josip Zubović, načelnik Općine Kolan, smatra da iza gradnje zida ne stoje politički već privatni interesi. Smatra da iza svega stoji gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.
Dabo se ne izjašnjava
– Pomorsko dobro pripada svima i njega svi mogu koristiti, a gradnjom zida to se onemogućava. Zbog toga ovo smatram neprimjerenim činom i to što se radi nije dobro, rekao je Zubović.
No zašto bi gradonačelnik Dabo podržavao ili čak inicirao gradnju zida na plaži? O tome se može samo nagađati, jer gradonačelnik Dabo gradnju zida nije komentirao. Ipak, dobri poznavatelji prilika na Zrću su već početkom srpnja govorili da će prije ili poslije doći do problema i to zbog parkirališta. Naime, vlasnici kluba Noa su iznad plaže na kojoj se nalazi klub uredili parkiralište u obliku serpentina na koje stane veliki broj vozila, a parkiranje na tom parkiralištu je besplatno. Tko želi doći do Zrća može ostaviti vozilo kod kluba Noa i pješice za minutu doći do Zrća, Papaye i ostalih klubova. No problem je što na Zrću postoji parkiralište koje se plaća i od kojeg Grad Novalja ima znatan prihod koji bi se zbog parkirališta kod kluba Noa mogao znatno smanjiti, a možda i nestati. To se čini razumnim objašnjenjem gradnje zida, no radi li se o tome ili nečem drugom doznat će se kada se o svemu izjasni gradonačelnik Ivan Dabo.
U klubu Papaya navode da se ograđuju od događanja vezanih uz izgradnju montažne ograde.
Blamaža u sezoni
– Izgradnja i postavljanje montažne ograde u nadležnosti je Grada Novalje. Klub Papaya se zalaže za sigurnost svih posjetitelja plaže Zrće, kontrolirani ulazak i izlazak na plažu te poštovanje svih pravila ponašanja na plaži Zrće, navodi se u priopćenju kluba Papaya.
U klubu Noa navode da su iznenađeni gradnjom zida.
– Iznenađeni smo gradnjom zida za koji nismo znali da je u građjevinskim planovima, ali kako mi imamo vlastiti prilaz klubu ovaj zid nas ne ograničava u ničemu.
Što se insinuacija tiče vezanih uz neke nesuglasnice medju klubovima mogu jedino naglasiti da je konkurencija uvijek poticaj za dobar i jos bolji rad i prema našem mišljenju na plaži ima mjesta za sve te mi nastojimo razvijati dobrosusjedske odnose, navodi se u priopćenju kluba Noa beach.
Jedan kameni zid na pomorskom dobru tako je pozornost javnosti skrenuo sa zabave u klubovima na sukob između Grada Novalje i Općine Kolan. Srećom, posjetitelji Zrća ne osjećaju posljedice tog sukoba. No nejasno je zašto se sve to događa za vrijeme turističke sezone. Ako je doista gradonačelnik Novalje Ivan Dabo na bilo koji način povezan s gradnjom zida kod Zrća, pitanje je zašto s tim nije pričekao jesen. Tada bi se problem mogao riješiti mirno i bez blamaže koja Zrću doista nije potrebna.