Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Protiv “modrih” pronašli formulu za nastavak prvenstva

Autor: Drago Bajković

21.07.2013. 22:00
Protiv “modrih” pronašli formulu za nastavak prvenstva

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije lopta htjela u gol. Mislio sam kad se odbila od Leke da će ipak ući, no nedostajalo je nekoliko centimetara da povedemo što uopće ne bi u tom trenutku bilo nezasluženo. Igrali smo u prvih 45 minuta stvarno dobro – kazao je Šime Gržan


Nogometaši Zadra vratili su se s Maksimira, očekivano, s porazom. Dinamo je na kraju slavio sa 3:0, a do 88. minute na semaforu je stajalo tek 1:0 za favorizirane Zagrepčane koji su u posljednjim minutama ipak utrostručili svoju prednost. No ni ta dva gola primljena u samoj završnici ne mogu pokvariti dobar dojam koji su ostavili Zadrani u Maksimiru. Definitivno je uočen pomak u odnosu na visok poraz od Hajduka u 1. kolu na Stanovima, jer su igrači Ferde Milina djelovali kao prava, ozbiljna prvoligaška momčad koja je imala i glavu i rep. Pokazali su zube jednom velikom Dinamu koji je morao dati sve od sebe da bi osigurao već unaprijed upisana tri boda. Milina sigurno može veseliti više prvih 45 minuta u kojima su bili više nego ravnopravan protivnik dinamovcima, štoviše imali su i izraženije prilike za postizanje gola. Najbliži tome bio je Šime Gržan koji je u 33. minuti nakon jednog kontranapada Zadra došao u priliku pucati sa 20 metara. Lopta se odbila od Jerka Leke te odsjela na vratnici Dinamova gola. Bila je to prilika za kojom Zadrani sigurno žale, jer da je lopta ušla u gol sam tijek igre bi bio drukčiji, a možda bi se dogodilo još jedno iznenađenje u režiji Ferda Milina koji je prošle sezone na istom mjestu u Kupu Hrvatske izvojevao veliku pobjedu nad Dinamom. Najviše za tom prilikom sigurno žali sam Gržan koji je uputio taj udarac.
– Nije lopta htjela u gol. Mislio sam kad se odbila od Leke da će ipak ući, no nedostajalo je nekoliko centimetara da povedemo što uopće ne bi u tom trenutku bilo nezasluženo. Igrali smo u prvih 45 minuta stvarno dobro. Odlično smo držali obrambeni blok te na pravi način izlazili u polukontre i kontre. To nam je bila taktika, jer smo znali da na drugačiji način ne možemo parirati jakom Dinamu. Šteta za tom prilikom. Da smo tada zabili možda bi se na kraju utakmice i omastili s bodom ili tri – kazao je Gržan nakon utakmice iz koje su definitivno više profitirali Zadrani unatoč visokom porazu.
Dokaz da ste bili sat vremena al pari Dinamu jesu zvižduci Dinamovih navijača upućeni svojim igračima. I trener Krunoslav Jurčić bio je primoran početkom drugog poluvremena ubaciti svoje udarne igle kako ne bi dopustio, po njih, neugodno iznenađenje.
– Dinamov trener je imao namjeru odmarati svoje ponajbolje igrače protiv nas, no to nas je sigurno dodatno motiviralo. Taj podcjenjivački pristup mu se skoro obio o glavu, jer smo pokazali da i sa 50 puta skupljom momčadi možemo igrati ravnopravno. Nažalost na kraju se ta šira klupa Dinama pokazala presudnom, jer smo kako je utakmica odmicala prema kraju kopnili sa snagom te je njihova premoć sve više dolazila do izražaja.
Iako ste primili tri gola u Maksimiru primjetno je da je obrana djelovala čvrsto i u nekim trenucima nezaobilazno. Posebno ako se povuče paralela s pet golova u mreži Tome Gluića protiv Hajduka. Ipak, čini se da u napadačkoj igri još uvijek nedostaje ideje, vjerojatno i kvalitete da se može doći do nekog pozitivnog rezultata.
– Dobro, obrana je u ovakvoj utakmici bila opterećenija s obzirom na snagu protivnika i pokazala se odličnom u prvih sat vremena. U napadu smo pokazali uistinu malo u ove dvije utakmice, no imali smo hendikep da je Ivančić nastupio ozlijeđen protiv Dinama dok Terkeš nije mogao, također igrati. Praktički smo ostali bez pravih špica što nas formacijski jako teško približava golu protivnika. A ako nisi blizu gola onda je i puno teže zabiti.
Utakmica protiv Osijeka je, već u 3. kolu, ona koju često stavljamo pod parolu biti ili ne biti.
– Pa, u neku ruku i jest, jer nema dovoljno protivnika po našoj mjeri. Oni su u sličnoj situaciji kao i mi. Ostali su nakon prošle sezone bez dosta važnih igrača. Okrenuli su se pomlatku te su isto u situaciji da protiv nas traže već sada bodove spasa. Predviđam dobru utakmicu, u kojoj ćemo i mi i Osječani tražiti pobjedu, a nadam se da ćemo uspjeti preslikati ovih odličnih 60 minuta iz Maksimira na Stanove te s prvom pobjedom podignuti samopouzdanje pred nastavak prvenstva – za kraj je kazao Gržan.