Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FOTOGALERIJA: Najbrži puž vinogradar Zabivaka iz Korlata

23.07.2018. 09:28
FOTOGALERIJA: Najbrži puž vinogradar Zabivaka iz Korlata


Najbrži puž u Hrvata je Zabivaka, puž vinogradar iz Korlata kraj Benkovca. Na sedmom otvorenom prvenstvu Hrvatske u utrci 27 puževa pod ovogodišnjim motom "Neka pati koga smeta", postao je šampionom u brzini i time učinio ekipu NK Velebit Benkovac – Veterani, već legendarnog Marija Vulelije, vrlo ponosnom radosnom.
– Ne bih smio odati tajnu, ali sve se vri oko lokacije vinograda te specijalnih priprema ispred TV ekrana za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, što u šali, što u zbilji rekao je Vulelija koji je obranio šampionsku titulu protekle godine osvojenu s pužem Pajdašem, također iz Korlata.
U tijesnoj utrci za drugo mjesto brži je bio puž Mbappe ekipe Pošta Benkovac, a treći Raketa Lovačke udruge Benkovac.
– Uz zvuke Limene glazbe Stankovci voditelja Krešimira Pelaića, žestoko bodrenje navijača i vlasnika puževa na utrci održanoj u subotu navečer u središtu Benkovca na autohtonoj manifestaciji pod nazivom Puževim korakom, Zabivaka je za prijeći jedan metar i 25 centimetara staze ili čak tisuću i 250 milimetara trebalo tek 21 minutu i 23 sekunde, kazao je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Benkovca.
Rekord Hrvatske još nije oboren, hrvatski rekord iz 2012. godine i prve Pužijade i dalje drži puž Maratonac iz Nadina u vlasništvu ekipe Tomislava i Veselka Glavića te Denisa Odžakovića, od nevjerojatnih 11 minuta i 42 sekunde.
Kad je sudac Milan Kamber uzviknuo: Pozor, spremni, polako!, a Vanja Čvrljak ispalio pucanj iz startnog pištolja, jedni su puževi "jurnuli", a drugi se ukopali uvukavši rogove.
Naš puž Nepredvidivi prošao je tek 10-ak od 125 centimetra staze. Za utjehu, 11 od 27 puževa nije ispuzalo ni jedan jedini milimetar.
No, manifestacija Puževim korakom i u sedmom izdanju pokazala se kao pun pogodak!


Stari i novi recepti
Od 22 ekipe tek četiri ekipe je puževe pripremalo kuhanjem na starinski, domaći način – kuhanjem u brunzinu dok se čačkalicom ne mogu lako izvaditi iz kućice. Takvi se moče u mješavinu maslinova ulja, soli, domaće kvasine, mljevenog papra, sitno nasjeckanog peršina i mladog luka.
Ogromna većina, njih 18, puževe je pripremala na "stotinu i jedan" drugi način, pečene na gradelama, kao ražnjiće s povrćem i pancetom, pohane, kao rižot, sa šugom, s palentom i gljivama, pod pekom, u pećnici, s kućicom i bez kućice, čak i praveći od njih juhu.
Prije utrke puževa 22 ekipe pripremale su na raznorazne načine po pet kilograma puževa ili spuža koje je osigurao organizator Turistička zajednica i pokrovitelj Grad Benkovac. Neki poput ekipa Neviste Raštevića i Tri kume donijeli su i vrlo ukusne puževe divljake.
– Knjige starih, tradicionalnih, domaćih recepata, ali i ove nešto novijeg izdanja su iznjedrile razne recepe za pripremu ove delicije, koja je u hrvatskoj gastronomiji kao jedan veliki potencijal turističke ponude, još uvijek nedovoljno zastupljena, kazao je Čvrljak.