Zadar ima znamenite Orgulje, a Bibinje glasovir

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
ZA LIPŠE BIBINJE Otkrivena unikatna mozaik klupa
Projekt se sastoji od betonske klupe obložene mozaikom od 5.000 keramičkih pločica s motivima vezanim uz Bibinje poput crkve sv. Roka, galeba, masline, vinove loze, hrvatske trobojnice, glasovira s notama himne Lijepa naša domovina
Velimir Brkić
Fotografija za uspomenu općinskih i turističkih djelatnika s umjetnicom

Prigodnom svečanošću na šetnici u uvali Taline u Bibinjama otkrivena je unikatna mozaik-klupa sa zanimljivo posloženim motivima Bibinja, djelo umjetnice Božice Kliman koja pola godine živi u Ugljanu na istoimenom otoku, suprugovom rodnom mjestu, a pola godine u Zagrebu. U nazočnosti mještana i turista ovo umjetničko djelo zajednički su otkrili gospođa Kliman i Bruno Bugarija, načelnik Općine Bibinje.

Za lipše Bibinje milijun kuna

- Čast mi je prezentirati rezultat uspješno odrađenog projekta »Izrada mozaik klupe«, koji je dio akcije »Za lipše Bibinje«. Sama akcija započela je početkom turističke sezone hortikulturnim uređenjem mjesta, podjelom sadnica cvijeća privatnim iznajmljivačima, uređenjem šetnice i postavljanjem suncobrana na bibinjske plaže, kazao je Bruno Bugarija, te dodao kako će unikatna mozaik klupa zasigurno postati prepoznatljiv dio Bibinja kao što su to i simboli kojima je ukrašena, a osim toga sigurno će biti neizostavna točka interesa bibinjskih posjetitelja.
Općina i Turistička zajednica, kaže Bugarija, brinut će se i dalje da imaju što bolji standard, ne samo u turizmu već i u svakodnevnom životu.
- Povećanjem smještajnih kapaciteta iz godine u godinu raste i broj noćenja što nastojimo pratiti ulaganjem u turističku infrastrukturu. Obalna crta naš je glavni adut i stoga iznimnu pozornost obraćamo na njeno uređenje i održavanje. Iz tog razloga do sad smo uložili, u ovoj godini, preko milijun kuna, istaknuo je Bruno Bugarija.

Djeca na ponos roditelja

Projekt se sastoji od originalne betonske klupe obložene mozaikom od keramičkih pločica s motivima vezanim uz Bibinje poput crkve sv. Roka, galeba, motivima masline, vinograda, hrvatske trobojnice i glasovira s notama himne Lijepa naša domovina.
- Ako Zadar može imati Orgulje, onda Bibinje može imati glasovir, poručila je umjetnica Božica Kliman, koja se zahvalila na povjerenju koje joj je ukazano.
Znala je samo, kaže Kliman, da je Bibinje izuzetno domoljubno mjesto te je za pripremu pročitala knjigu o povijesti Bibinja.
Najviše su me fascinirali ljudi koji su dolazili vidjeti kako se radi klupa, naročito četvero djece, koja su nudila da će joj donijeti vodu za piće i pomoći što god treba. Ta djeca su na ponos Bibinja i na ponos svojim roditeljima, istaknula je Kliman.
Unikatna mozaik klupa dio je projekta »Svako misto svoju klupu ima«. Dosad su postavljene u Ugljanu, Malom Lukoranu, Mulinama, Sušici, Sestrunju, Privlaci, ukupno 12 klupa.

Besplatna promidžba u svijetu

U bibinjsku unikatnu mozaik klupu ugrađeno je oko 5.000 mozaik-kamenčića za što je bilo potrebno mjesec dana i preko sto sati rada, rekla je Božica Kliman, kojoj je ideja s klupama počela kada je prvi put bila u Barceloni gdje ju je inspirirao Gaudijev park Guell, njegovi oblici, boje i uzorci.
Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice općine Bibinje, pojasnio je kako je došlo do realizacije ove ideje.
- Cilj nam je bio napraviti nešto što će obići svijet. Već dok je umjetnica Kliman izrađivala klupu, vladao je veliki interes. Brojni turisti su se znatiželjno zaustavljali, gledali što se to radi, fotografirali se za društvene mreže. Jedna zaista lijepa turistička priča o fascinantnoj mozaik klupi putem interneta i društvenih mreža obići će svijet što je za Bibinje izuzetna, besplatna promidžba u svijetu, zaključio je Fuzul.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je folklorna skupina Veseli Bibinjci KUD-a Ivan Goran Kovačić i mandolinski sastav Moba Bibinje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)