Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ČEKAJUĆI KANALIZACIJU Peronja: Na kanalizacijsku mrežu priključit će se ukupno 377 kuća

22.07.2020. 09:26


Čekamo na kanalizaciju već 40 godina i kako sada stvari stoje, nećemo ju ni dobiti, odnosno nećemo moći spojiti svoje kuće na nove cijevi, govore nam pomalo rezignirano stanovnici Ulice Danijela Farlattija u kojoj su ovih dana počeli radovi na kopanju i postavljanju sustava odvodnje u sklopu projekta Aglomeracije Zadar.
Jučer ujutro nas je u ulici pored radnih strojeva dočekala skupina stanara, od kojih nekolicina živi u tom kvartu i 50 godina, te su nam ispričali kako se boje da ovo rješenje nije dobro jer, kako kažu, oni se neće moći spojiti na odvodnju. Riječ je, naime, o nizu kuća koje su na nižem položaju od ceste u koju je planirano postavljanje sustava odvodnje te su vlasnici kuća u strahu da će im cijevi od kuća do ceste biti u nižem položaju od glavnog cjevovoda čime će biti nemoguće spajanje na mrežu.


Stanari smatraju kako projekt nije dobar
– Živim ovdje skoro 50 godina i toliko čekamo na kanalizaciju, a sad kad je trebam dobiti, neće moći. Problem je u tome jer su ovu veliku cijev za slivne vode stavili ispred ove za kanalizaciju, govori nam Petar Kardum, jedan od sugovornika. Uz njega je bio i Željko Madžar koji dijeli istu bojazan.
– Nitko od projektanata nije došao snimiti cijelu situaciju. Nisu vidjeli gdje su naše crne jame i nisu vidjeli kako i gdje trebaju staviti cijevi odvodnje. Zbog ovakvog načina rada cijeli red kuća ostaje bez kanalizacije, rekao je Madžar.
– Zvali smo Odvodnju i rekli im što nas muči, a oni govore da je sve prema projektu te nam nude da ugradimo nekakve pumpe, ali to nije rješenje. Naime, što će biti ako nestane struje?! Kako će te pumpe onda raditi, pita se Madžar dodavši kako su se »radovali kao mala djeca«, da bi potom uslijedilo razočaranje.
Svi naši sugovornici smatraju kako projekt nije dobro napravljen i traže da se promijeni dok još ima vremena te da se nađe neko rješenje koje ne uključuje pumpe.
Dok smo razgovarali s mještanima došli su još neki, također nezadovoljni susjedi, koji su također istaknuli kako strahuju od rezultata ovih radova.
– Projektant nikad nije bio na terenu, idejni projekt radio se iz ureda bez da se izašlo na teren i nije vidio stvarno stanje, a napravio je projekt. Drugi problem je taj što su cijevi za kanalizaciju manje od onih za oborinske vode i još je kanalizacijska cijev postavljena na višoj razini od oborinskih voda, a treba obrnuto, govori nam Ante Luketina, stanar spomenute ulice, dodajući kako su svim tim kućama u nizu septičke jame s donje strane kuće, odnosno u prosjeku 20-ak metara udaljene od ulice po kojoj ide sustav odvodnje.
Dragan Radaš je istaknuo kako je ovo sramota te mu nije jasno zašto se ulaže u infrastrukturu, a ne zna za koga kad se ne mogu priključiti na mrežu.


Peronja obećava priključke
Slijedom njihovih prigovora i žalbi otišli smo kod Grge Peronje, direktora zadarske Odvodnje koja provodi radove na ovom dijelu grada. Kaže nam kako su radovi počeli još u lipnju i do sada je postavljeno već 500 metara kanalizacijskih cijevi.
– Čuli smo se već s tim stanarima i jutros smo poslali inženjera da još jednom sve pregleda. Svi priključci su postavljeni tamo gdje je predviđeno i sve se radi prema projektu. Projekt je napravljen prema svim pravilima struke i u skladu je s prostornim planom i zakonskim regulativama jer inače ne bi mogao dobiti građevinsku dozvolu. Nije istina da se nije izašlo na teren, projektant je iz Zadra i izašao je na teren i sve pogledao, rekao je Grgo Peronja pojasnivši kako cijevi nisu mogle biti drugačije postavljene jer njihov položaj ovisi i o ostaloj infrastrukturi odnosno ostalim kanalizacijskim cijevima na koje se ove nove spajaju.
– Za postavljanje novog sustava kopali smo na skoro 2,5 metara dubine te smo postavili cijevi za kanalizaciju i oborinske vode na koje će potom ići šahtovi i dodatne cijevi s kojima će se kuće spojiti na sustav. Prema svemu sudeći, sve te kuće će odvodnju s kata i prizemlja moći spojiti bez problema, dok će eventualno za podrumske prostorije morati postaviti pumpu. Želim naglasiti kako je to pumpa koja se u danu upali tek nekoliko puta te ne postoji bojazan da će biti problema ukoliko nestane struje ili nešto slično. Mnoge kuće u Zadru imaju takve pumpe koje rade već godinama bez problema, primjerice, kuće oko Višnjika ili na Boriku, pojašnjava Peronja uvjeravajući stanare ovih kuća kako se ne trebaju bojati da se neće moći spojiti na kanalizacijski sustav. Istaknuo je kako će se ovim projektom na kanalizacijsku mrežu priključiti ukupno 377 kuća.
Razgovarali smo i s nadzornim inženjerom Andrijom Šarićem koji nam je potvrdio kako su bili na terenu kako bi saslušali stanare te razmotrili dodatna rješenja.
– Cijeli projekt je napravljen prema pravilima te primjereno objektima, osim nekolicine kuća koje bi za podrumske objekte trebale ugraditi pumpu, ali ćemo i za njih pokušati pronaći najbolje rješenje, rekao je Šarić.