Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

GLAZBENE VEČERI Nastupaju Splitski virtuozi Wladimira Kossjanenka i solistica Kajana Pačko

22.07.2020. 08:50


Nakon sjajnog početka – svečanog otvaranja u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije i furioznog koncerta Zadarskog komornog orkestra s četirima godišnjim dobima Vivaldija i Piazzolle, na Glazbene večeri u Sv. Donatu dolaze Splitski virtuozi.
Osnivač i umjetnički ravnatelj Splitskih virtuoza austrijsko-hrvatski je violist i dirigent Wladimir Kossjanenko. Svirao je više od petsto komornih i solističkih koncerata u Europi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi. Nastupao je u Carnegie Hallu u New Yorku, Suntory Hallu u Tokiju, Concertgebouwu u Amsterdamu, u Wigmore Hallu i Royal Albert Hallu u Londonu, Birmingham Symphony Hallu, Berliner i Kölner Philharmonie, bečkom Musikvereinu i Konzerthausu, u Mozarteumu u Salzburgu. Od 2008. godine djeluje kao izvanredni profesor za violu i komornu glazbu na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Iz pažljivo osmišljenog programa izdvajamo uvertiru iz operete Laka konjica Franza von Suppèa, skladatelja koji na najljepši mogući način spaja Split i Zadar. Rođen u Splitu, Suppè kao petomjesečno dijete dolazi u Zadar, odakle kao sedamnaestogodišnjak odlazi u Beč i postiže svjetsku slavu. Program je, pak, naslovljen po osnivaču Večeri Pavlu Dešpalju, u čijem će Koncertu za violončelo kao solistica nastupiti Kajana Pačko. Diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera Dešpalja, a školovanje nastavlja u Berlinu te na salzburškom Mozarteumu. Nastupila je na najvažnijim pozornicama Europe, poput Berlinske filharmonije i Konzerthausa. Dobitnica je brojnih prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Od 2015. podučava na Visokoj školi za glazbu i dramu u Leipzigu.
Osim toga, na programu nas očekuje Gudački kvartet u f-molu, op. 95 slavljenika Ludwiga van Beethovena i Suita za gudački orkestar Gustava Holsta, engleskog skladatelja 20. stoljeća, inspirirana folklornim motivima.
Ulaznice po cijeni od 50 kuna prodaju se na info pultu Kneževe palače svakim danom od 11 do 13 i 19 do 21 sat, kao i putem interneta.