Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

JEDINI U HRVATSKOJ Mobilni tim za koronu dnevno uzima i do 50 briseva

22.07.2020. 14:30


Sudeći prema odazivu Zadrana i turista, osnivanje mobilnog tima za Covid-19 županijskog Zavoda za hitnu medicinu bio je pun pogodak. Samo dvadesetak dana od njegova formiranja, poseban mobilni tim radi punom parom jer dnevno na teren odlaze i po – 50 puta.
Ova je brojka najbolji pokazatelj jedinstvenog projekta pokrenutog pri Zavodu, prema protokolu dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Naime, riječ je o projektu pomno razrađenom između dva županijska zavoda s ciljem pomoći starima i nemoćnima koji ne mogu do covid ambulanti na davanje brisa, ali i turistima koji na ovaj način ne gube dragocjeno vrijeme čekajući u ambulantama.
– Županijski tim zapravo je prvi mobilni tim za uzimanje briseva na razini cijele RH, a njegovo smo osnivanje i pokrenuli kako bismo pružili veću sigurnost stanovnicima, gostima i stranim turistima koji borave u našoj županiji, ističe Ivica Erlić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.


Bilo je i 120 poziva dnevno
– Uvažavajući specifičnosti ovogodišnje sezone vezano uz bolest COVID-19, pokazala se potreba za organizacijom posebnog tima za uzorkovanje u slučajevima sumnje na COVID-19. Stožer civilne zaštite Zadarske županije, s dožupanom Šimom Vickovićem na čelu, donio je odluku o osnivanju mobilnog tima za COVID-19 tijekom ljetne sezone. Timom će koordinirati Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, a prema protokolu Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ujedno člana Stožera, ističe Erlić, iznoseći i najnovije brojke vezane za rad tima.
– Timovi rade od 7 do 20 sati i to na način da smjenu od 7 do 12 sati pokriva tim Doma zdravlja, a od 12 do 20 sati radi tim Zavoda za hitnu medicinu. U prosjeku dnevno uzimamo 50 briseva, a rezultati pokazuju kako je od svih građana koji su dali briseve, na COVID pozitivno njih 0,5 posto. Sve radimo u dogovoru s epidemiolozima kako bi timovi na teren izlazili po njihovim napucima, a ne po nečijoj slobodnoj procjeni, kaže ravnatelj kojega smo pitali i kojim se grupama građana najčešće uzima uzorak, odnosno ima li među njima i turista.
– Ima i turista, ali je uglavnom riječ o našim ljudima. Odlazimo u sve krajeve županije, gdje god epidemiolozi procjene da treba ići, odnosno da onaj tko daje uzorak ne može doći do ambulanti. Nakon nepuna tri tjedna od osnivanja tima stoga mogu reći da sam zadovoljan njegovim radom te da se ovaj projekt pokazao itekako opravdanim. Tim nastavlja svoj posao u ovoj sezoni, a radi njegova optimalnog funkcioniranja ovih smo se dana sastali u Zavodu za javno zdravstvo analizirajući protokol i usuglašavajući ga, odnosno mijenjajući neke detalje. Primjerice, bili smo zatrpani pozivima građana kojih je bilo i do 120 dnevno s obzirom da su građani samoinicijativno nazivali mobilni tim umjesto preko Epidemiološke službe ili putem svojih liječnika. Stoga smo uveli još jedan mobilni broj kako bi i građani i turisti lakše došli do nas, pojašnjava ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.


Sprječavaju širenje virusa
Naime, upravo iz razloga što županijski Zavod za hitnu medicinu obavlja djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, Krizni stožer Zadarske županije organizirao je poseban tim sastavljen od liječnika i medicinskih sestara ili tehničara kojih je obučavao epidemiolog dr. Alan Medić. U projektu sudjeluje i Specijalna bolnica Biograd na Moru koja je mobilnom timu na raspolaganje stavila dvoje liječnika koji su na ispomoći od 6. srpnja do 1. rujna. Kako kažu u Zavodu, timovi će se izmjenjivati svakih 14 dana, a njima koordinira njihov osnivač, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije koji je osigurao i sve neophodno za funkcioniranje timova, počevši od medicinskih sestara i tehničara do vozila, mobitela i sanitetskih potrepština.
Erlić još napominje kako timovi funkcioniraju na način da ukoliko epidemiolog ocijeni da simptomi osobe koja ih je pozvala odgovaraju simptomima COVIDA-19, dežurni tim odlazi na adresu pozivatelja, uzima bris i odnosi ga epidemiolozima.
– Ukoliko je riječ o zaraženoj osobi, dolaskom mobilnog tima na kućnu adresu sprječava se širenje virusa, osobito u slučajevima kada je ta osoba planirala put javnim prijevozom ili pak došla u kontakt s ljudima u ambulanti, zaključuje ravnatelj Zavoda.