Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od početka srpnja sedam nautičara kažnjeno zbog glisiranja blizu obale

22.07.2020. 14:22


Kao i proteklih godina tijekom ljetnih mjeseci, a u cilju povećanja sigurnosti na moru, policijski službenici Postaje aerodromske i pomorske policije provode kontrolu pomorskog prometa, posebice onoga 300 metara od obale gdje su plivači.
Za vrijeme ophodnji službenim plovilom tako su u ponedjeljak prijepodne, oko 9.30 sati, kod Pašmana zatekli 35-godišnjeg državljanina Austrije kako nepropisnom brzinom glisira na udaljenosti od svega 50 metara od obale.
Niti dva sata kasnije, u 11.10, u uvali Lučica kod Draga zatekli su 51-godišnjeg njemačkog državljanina koji je nepropisnom brzinom glisirao na udaljenosti od 100 metara od obale.
Od početka srpnja policajci su u nedozvoljenom glisiranju uhvatili i propisno kaznili sedam osoba. Prošli tjedan su na području srednjeg kanala, kod otočića Karantunić, zatekli 53-godišnjeg državljanina Belgije kako glisira u blizini obale, na udaljenosti od oko 50 metara, a nešto kasnije na istoj lokaciji i u istom prekršaju uhvatili su njegova deset godina mlađeg sunarodnjaka.
– Obojica su sankcionirana zbog prekršaja iz Pomorskog zakona te im je naplaćena novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna, kaže Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske podsjećajući i na slučaj od tri dana ranije kada su policijske posade u zadarskom arhipelagu, kod otoka Karantunić i Mali Paranak, u nedopuštenom glisiranju zatekle tri plovila kojima su upravljali 44-hrvatski državljanin, 55-godišnji državljanin Austrije i 46-godišnji državljanin Njemačke. Njima su, kaže, prema odredbama Pomorskog zakonika, izrečene novčane kazne od 500 do 1000 kuna.
– Savjetujemo nautičare da se pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, kupače da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale. Podsjećamo i ronioce na obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone, poručila je Grbin.