Prijave za jesenji rok mature do 31. srpnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na ljetnom roku gotovo 16.000 'jedinica'
Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita
Borna Filic/PIXSELL
Ilustracija

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, svaki peti gimnazijalac i svaki drugi strukovnjak dobili su jedinicu na nekom od ispita državne mature u ljetnom roku.

Ukupan broj pristupnika s negativnim ocjenama na hrvatskom, matematici ili iz oba ispita iznosi 5.296, a iz NCVVO-a kažu i kako je ukupan broj svih negativnih ocjena ove godine 15.822. Za one koji su pali prijave ispita za jesenji rok već su započele i trajat će do 31. srpnja. Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama, a ostali u Zagrebu.

Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita, poput smrti u obitelji ili bolesti. Učenici koji u ljetnom roku nisu položili ispit i ponovno ga polažu u jesenskom, ne plaćaju troškove polaganja ispita, dok učenici koji su ove godine završili četvrti razred u srednjim školama i žele ‘popraviti’ ocjenu na jesenskom roku, ispit moraju platiti, a rok za uplatu je 4. kolovoza.

Učenicima koji su položili ispit u ljetnom roku, izlaze na jesenski i padnu isti ispit, u obzir će se uzeti bolji ovogodišnji rezultat, o čemu više možete čitati ovdje.

Prve ispite maturanti na jesenjem roku pišu već 19. kolovoza i riječ je o ispitima iz francuskog jezika te vjeronauka. Od većih obaveznih ispita najprije se piše engleski jezik, 24. kolovoza, a zatim je 26. kolovoza matematika. Prvi dio ispita iz hrvatskog, test iz jezika i književnosti piše se 31. kolovoza, a esej dan kasnije, 1. rujna. U jesenskom roku ispiti završavaju 4. rujna, kada se pišu informatika i filozofija. Prijevremeni rezultati jesenskog roka mature bit će objavljeni 9. rujna, kada počinje teći rok za prigovore na ocjene. Taj rok završava 11. rujna, a konačne rezultate maturanti će dobiti 16. rujna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno