Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prijave za jesenji rok mature do 31. srpnja

22.07.2020. 08:30


Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, svaki peti gimnazijalac i svaki drugi strukovnjak dobili su jedinicu na nekom od ispita državne mature u ljetnom roku.
Ukupan broj pristupnika s negativnim ocjenama na hrvatskom, matematici ili iz oba ispita iznosi 5.296, a iz NCVVO-a kažu i kako je ukupan broj svih negativnih ocjena ove godine 15.822. Za one koji su pali prijave ispita za jesenji rok već su započele i trajat će do 31. srpnja. Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama, a ostali u Zagrebu.
Naknadni rok prijave i odjave ispita, koji traje od 1. do 4. kolovoza, moguće je iskoristiti samo ako ste tijekom redovnog roka imali opravdan razlog za neprijavljivanje ispita, poput smrti u obitelji ili bolesti. Učenici koji u ljetnom roku nisu položili ispit i ponovno ga polažu u jesenskom, ne plaćaju troškove polaganja ispita, dok učenici koji su ove godine završili četvrti razred u srednjim školama i žele ‘popraviti’ ocjenu na jesenskom roku, ispit moraju platiti, a rok za uplatu je 4. kolovoza.
Učenicima koji su položili ispit u ljetnom roku, izlaze na jesenski i padnu isti ispit, u obzir će se uzeti bolji ovogodišnji rezultat, o čemu više možete čitati ovdje.
Prve ispite maturanti na jesenjem roku pišu već 19. kolovoza i riječ je o ispitima iz francuskog jezika te vjeronauka. Od većih obaveznih ispita najprije se piše engleski jezik, 24. kolovoza, a zatim je 26. kolovoza matematika. Prvi dio ispita iz hrvatskog, test iz jezika i književnosti piše se 31. kolovoza, a esej dan kasnije, 1. rujna. U jesenskom roku ispiti završavaju 4. rujna, kada se pišu informatika i filozofija. Prijevremeni rezultati jesenskog roka mature bit će objavljeni 9. rujna, kada počinje teći rok za prigovore na ocjene. Taj rok završava 11. rujna, a konačne rezultate maturanti će dobiti 16. rujna.