Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

UOČI IZBORNE SKUPŠTINE Županijski HSS od Beljaka traži odgodu izbora

22.07.2020. 14:18


Nakon prve pobune protiv šefa HSS-a u siječnju prošle godine, Krešimir Beljak ovih je dana već suočen s drugom koju podiže dio članstva tražeći njegovu ostavku. Izborni debakl na parlamentarnim izborima, ali i način Beljakova vođenja strankom, glavni su razlozi zahtjeva za njegovim odlaskom.
Središnjica je ipak donijela odluku o održavanju glavne izborne skupštine 30. srpnja kada bi 1.177 delegata elektronskim putem birao rukovodstvo stranke. No pitanje je koga će HSS-ovci birati, s obzirom da je Beljak zasad jedini kandidat te da ni Marijana Petir ni Božidar Pankretić, koji se spominju kao Beljakovi rivali, nisu predali kandidature. Petir bi zapravo trebala dobiti novu stranačku iskaznicu, budući da ju je Beljak 2017. izbacio iz HSS-a.
Zbog zauzimanja stava o unutarstranačkim izborima idućeg četvrtka, Županijski odbor HSS-a Zadar stoga je u ponedjeljak navečer održao sjednicu na kojoj su analizirali situaciju u stranci, prije svega odluku o održavanju izbora za stranačko rukovodstvo. Iako predsjednik ŽO-a, Zoran Morović, o tome nije htio govoriti, saznajemo kako je Odbor donio sljedeću odluku – Središnjici podnose zahtjev za odgodom izbora!


Čekaju odluku Glavnog odbora
Zaključak sa sjednice stoga glasi – potrebno je vrijeme kako bi se glavna izborna skupština dobro pripremila te ovakva hitnost nije potrebna. O povjerenju Beljaku nisu se pak izjašnjavali, s obzirom da će se o tome na sjednici ponaosob izjašnjavati svaki delegat.
O zahtjevu županijske organizacije, pak, ovih dana odlučuje Glavni odbor stranke uoči izborne skupštine. Ukoliko zahtjev županijskog HSS-a bude odbijen, bit će to očita lekcija lokalnom HSS-u koji je tražio odgodu, s obzirom da se ona može shvatiti i kao kritika aktualnom rukovodstvu. O tome kakav je njegov stav o Beljakovu vođenju stranke, razgovarali smo s predsjednikom zadarske organizacije, Marijanom Marojom, pitajući ga hoće li na izbornoj skupštini, naravno ukoliko ne bude njene odgode, podržati šefa stranke:
– Odgovor ne može biti tako jednostavan. Očito je da smo na ovim izborima loše prošli, jednako kao i cijela Restart koalicija, i o tome tome spora. Postoji onda nekakva odgovornost, ali mislim da je ovo rezultat i slabog izlaska birača na izbore s obzirom da je HDZ osvojio 80.000 glasova manje, a 25 mandata više, što dovoljno govori o izlaznosti. Skupština stranke bila je sazvana još za svibanj, ali je odgođena radi korone. Ima organizacija koje traže da se produlji rok za sazivanje i za delegate i kandidate, međutim mislim da će po Statutu to biti u skladu s rokovima. I gradska i županijska organizacija bile su za odgodu izbora, ali do toga nije došlo te čekamo što će Glavni odbor odlučiti, kaže Maroja, a na pitanje koji je njegov osobni stav o tome treba li Beljak ostati na čelu stranke i smatra li ga odgovornim za izborni rezultat, odgovara:


Odbacuju mogućnost gašenja stranke
– Drugi se kandidati nisu pojavili, osim nekih za koje nikad prije nisam čuo, pa nemamo veliki izbor. Spominju se neka imena, međutim, o njima ne znam ništa. Što se tiče odgovornosti, naravno da je i predsjednik stranke djelomično odgovoran za izborni rezultat, uvijek smo odgovorni ako nešto ne napravimo i ne ispadne kako treba, a sada treba utvrditi i razinu odgovornosti, odnosno je li kriv samo Beljak ili svi zajedno u stranci. Jer odgovornost ne podrazumijeva samo jednu osobu, ona se dijeli na sve. Predsjednika biraju delegati i svaki ponaosob na elektronskoj će se sjednici izjasniti o tome, ističe Maroja.
Nakon iznimno loših rezultata na parlamentarnim izborima u političkoj se javnosti čak počelo govoriti o gašenju dvaju najstarijih hrvatskih stranaka, HSP-a i HSS-a. Maroja, međutim, odbacuje svaku pomisao na gašenje njihove stranke.




Nema ih ni u Gradu, ni Županiji
– HSS se ne može ugasiti bez obzira na ovu situaciju. Moramo priznati da najlošije stojimo u Dalmaciji, ali se isto ne može reći za unutrašnjost Hrvatske u kojoj imamo i načelnika i gradonačelnika, a predsjednik stranke dobio je više tisuća preferencijalnih glasova. Nije, dakle, riječ o gašenju stranke, već o tome da se ona ne bi trebala cijepati, već da počne voditi određenu politiku, a ja se uvijek zalažem za Radićevu, zaključuje Maroja.
Držali se oni Radićeve ili neke druge politike, HSS-u do lokalnih izbora predstoji veliko pospremanje želi li se vratiti na lokalnu političku scenu. Naime, HSS već godinama ne participira u radu Gradskog vijeća i Županijske skupštine te je na zadnje mjesne izbore izišao s koalicijom Zadarski blok. Očekivano, koalicija se nakon izbora počela raspadati, pa HSS-u predstoji važna odluka o tome s kim će se ovoga puta kandidirati.
Na izbore 2009. godine išli su s vladajućom koalicijom HDZ-a i tih su godina imali i gradske i županijske vijećnike. Ne pridruže li se i ovoga puta nekom političkom savezu koji bi im donio i bolja mjesta na listi, teško da će i 2021. ući u lokalnu vlast.