Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dva kanadera i vatrogasci gasili požar pored deponija u Diklu

22.07.2021. 06:00


Požar na otvorenom prostoru borove šume kod deponija u Diklo lokaliziran je pa ugašen u srijedu poslijepodne. Zadarski vatrogasci su u 14.07 sati primili dojavu o izbijanju ovog požara, a ubzo se gusti crni dim se nadvio nad gradom.
U gašenju požara susdjelovala su dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, dok je sa zemlje djelovalo nekoliko ekipa Javne vatrogasne postaje Zadar i JVP Nin, kao i DVD iz Nina, Vatrogasci su nakon djelovanja kanadera gasili rubne dijelove zahvaćenog prostora.
Prema neslužbenim informacijama požar se proširio iz divljih nastambi osoba koje s deponija u Diklu prikupljaju metalne dijelove otpada, a to naselje je uglavnom i izgorjelo u požaru.
Osim o djelovanju dvije posade kanadera u gašenju požara iznad Dikla, Ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo i kako je na sanaciji požarišta u mjestu Radošić u Splitsko-dalmatinskoj županiji angažiran je jedan helikopter Mi-8, a također u tijeku je i izviđanje protupožarnim avionom Air Tractor AT-802 na ruti Zadar-Mljet.
Od početka II. faze PP sezone koja je počela 21. lipnja do 21. srpnja 2021., zračne snage PP NOS-a OS RH sudjelovale su u gašenju 27 požara i to: 11 u Šibensko-kninskoj županiji, osam u Splitsko-dalmatinskoj županiji, šest u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Također, izvršena su 22 protupožarna izviđanja protupožarnim zrakoplovima u županijama priobalja.
Na navedenim zadaćama, gašenja i protupožarnih izviđanja, ostvarena su 1074 leta i 159:25:00 sati naleta, pri čemu je izbačeno 5.046 tona vode, prevezeno je 7,5 tona tereta i utrošeno 825 litara pjenila.