Kad bi se u Zadarskoj županiji birao uzoran poljoprivrednik jedan od glavnih favorita zasigurno bi bio 70-godišnji Stanko Sikirić iz Bibinja, nekadašnji uspješni mesar, a sad uzorni poljoprivrednik, jednan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji i neokrunjeni »kralj« kapule, crvenog luka.
– Nije vam za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom potrebna samo »dobra ruka«, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama, kaže susjed Joža, vikendaš iz Slavonije.
Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi
Rekli bi i svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, u barba Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava nema uopće travke, ni da je mikroskopom tražite. Sve je brižno izorano, izfrezano i sređeno kao da je obiteljski stol pred nedjeljni ručak a ne zemlja, vrijedno nagrade za jednog od najuzornijeg poljoprivrednika u Zadarskoj županiji i šire.
Je li za rekordni urod osim sjemena »krivac« i pogodna zemlja, biološko tretiranje, stajski gnoj i zalijevanje? Vjerojatno da, reći će Stanko.
Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle u OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.
– Sve što dida Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara, postao je i »kralj kapule«, cilog svita i okolice, sasvim ozbiljno će 15-godišnji Stankov unuk Karlo dok s Emanuelom, Leticiom, Dinkom, Ivom, Josipom, susjedom Jožom, i novinarom Zadarskog lista, u vrtu Ograda važe tek ubrane kapule i ne možemo doći k sebi od nevjerice i čuđenja.
Ako laže koza, ne laže rog
Nekima i četruni rastu manji od barba Stanka kapule, od 2,30 do 2,53 kilograma. Kapule kao da su »nabildane«, a zaista ih je gušt konzumirati.
– Što se tu ima više za reći, sve je prirodno i biološki, takva je Božja volja, a s tim nema trte mrte, uvjerljiv je Stanko.
A gazda Stanko kaže da kapulu nije uopće s nečim tretirao, samo je biološki pognojio tri reda duga po osamdesetak metara i redovito zalijevao.
– Bože moj, što ću sebi i drugima lagati i pretjerivati. Trebao bih se onda svaki dan ispovijedati i pričešćivati u crkvi. Ako laže koza, ne laže rog, gotovo se opravdava gazda Stanko.
U vrtu Ograda osim divovskih kapula leži, moglo bi se reći, pravi rudnik krumpira. Kilogram krumpira sorte Arizona ovog proljeća dao je 35 do 36 kilograma mladog, velikog krumpira.
– Kad rodi rodi, možda se izvadi i neki divovski krumpir preko dva kilograma, nikad se ne zna. Ovaj krumpir rađa se s našom ljubavlju prema Bibinju, Dalmaciji i povrtlarstvu, zato je i tako velik, rekao je Stanko, meštar i od krumpira.
Smokva, rajsko voće Mediterana
Plodno tlo masline su našle na više lokacija, žito na Drmanovici, a smokve na Štrenjki.
– Vjerovali ili ne, na tri hektara polja ove godine imao sam rekordne prinose žita, sedam tona žita po hektaru. Samo nas nekoliko u Bibinjama sijemo žito za hraniti nebeske ptice, sasvim ozbiljno će Stanko.
Na lokaciji Štrenjka u Bibinjskom polju iznad brze ceste, na Sukošansko polje naslonjena je plantaža smokava, bijelih petrovača ili petrovka.
– Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme, objašnjava Stanko, koji suši smokve kad su potpuno zrele, kaže on, jer tada imaju naviše šećera.
Imaju i oko 300 stabala maslina razasutih na više lokacija: Gajce, Štrenjka, Podvornica, Drmanovica, Punta, Starine, Žužinka, Ograda. U posljednji godinu dana osvojeno je brdo medalja među njima i dva zlata na ovogodišnjoj Peljuzici u Sukošanu.
Svaki čovjek ima tajnu
– Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom. Još od 1988, naglasio je Stanko, koji je u OPG-u zajedno sa sinom Dinkom, domarom u ovdašnjoj školi, stvorio brand ovjenčan desetcima zlatnih medalja: ekstra djevičansko malinovo ulje i zelene masline u slanoj vodi, u staklenkama.
U OPG-u Stanko i Dinko Sikirić vino se buteljira, ekstra djevičansko maslinovo ulje se posprema u tamnim bocama od jedne i pola litre, pasteriziraju se masline, suše se i pakiraju smokve.
– Shodno korijenima i obiteljskoj tradiciji obrade zemlje oduvijek me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju Možda se ključ uspjeha krije u riječima nada, upornost, vjera u ono što se radi i ljubav. Ali, uostalom, zar nije tako i u životu. Svaki čovjek ima svoju tajnu, pa tako i svaka biljka, sa smiješkom će 70-godišnji Bibinjac Stanko Sikirić.
najnovije
najčitanije
Svijet
TURSKI PREDSJEDNIK
Erdogan čestitao Putinu i ponovno ponudio posredništvo oko Ukrajine
Hrvatska
KAMPANJA SE ZAHUKTAVA
Grbin: “Imamo ustavni udar pištoljem na vodu”. Božinović: “Oni nemaju ni program, ni ljude, ni stranku”
Crna Kronika
OPTUŽEN JE
Osječki policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem
Hrvatska
STRANI RADNICI
Ličke pastire zamijenili strani radnici s Dalekog istoka, zadovoljni su plaćom i uvjetima
Hrvatska
NEVIĐENA KAMPANJA
SDP objavio sliku “onoga čije se ime ne smije izgovoriti”
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak
TEŠKA NESREĆA Pijan izazvao frontalni sudar u Zagradu, ozlijeđene tri osobe
Nogomet
dobio po glavi