Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ponašajmo se odgovorno kako bi sezona bila još uspješnija

22.07.2021. 09:43


U Centru za razvoj i edukaciju Poličnik održan je u srijedu redoviti prvi radni sastanak župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave. Cilj sastanka bio je prvenstveno kako bi se međusobno upoznali, rekao je župan, ali i da se razmotri trenutačna situacija u županiji. Tako je na sastanku bila riječ temama vezanim za razvoj jedinica lokalne samouprave te povlačenju sredstava iz europskih fondova, a razgovaralo se i o stanju s pandemijom i o turističkoj sezoni, koja je, naglašava župan, obećavajuća.
– Cilj sastanka bio je da se pripremimo za novo mandatno razdoblje i da sve probleme stavimo na stol kako bismo ih što kvalitetnije riješili, rekao je na početku konferencije za medije Longin te dodao kako je svima okupljenima cilj da županija ostane u vrhu uspješnosti i da bude što bolja. Sastanku je nazočila većina predstavnika jedinica lokalne samouprave, izuzev predstavnika općina Polača, Vir i Kukljica te Grada Zadra, a na sastanku su se sagledali najaktualni događaji pa je tako prva točka dnevnog reda bila situacija s koronavirusom, koja, kako je naglasio Longin, nikome ne ide u prilog.


Treba biti strpljiv
– Načelnik Stožera na sjednici je poručio da svi moramo biti odgovorni, da se moramo naoružati strpljenjem, a ponavljamo kako se trebamo cijepiti jer je to jedino rješenje u ovom trenutku, rekao je zadarski župan koji je posebno je pozvao predstavnike gradova i općina da nadziru provođenje epidemioloških mjera. Dalje je istaknuo kako je puno lakše nadzirati provedbu mjera u manjim nego u većim jedincima lokalne samouprave.
Na sjednici se također raspravljalo o turizmu koji ove sezone ima odlične rezultate, potom školstvu, a važna tema bila je i prostorno planiranje.
– Osvrnuli smo se na aktualnu turističku sezonu koja je vrlo obećavajuća. Brojke nam u svim segmentima idu u prilog i sve su od 60 do 80 posto veće nego za isto razdoblje prošle godine, a to je razlog više da se ponašamo odgovorno jer turizam nam je temelj gospodarstva, poručio je Longin dodajući da moramo svi raditi na tome da se proračun puni na način da se se nastavi uspješna sezona, ako mislimo jesen dočekati normalno.
Sastanku su nazočili i pročelnici pa je tako pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić rekao da je Županija dobila građevinsku dozvolu za azil za pse koji se počinje graditi početkom rujna. Pročelnik za prostorno uređenje Olivio Meštrović je prezentirao situaciju s Prostornim planom, koji je jako važan za sve općine, ali i za Županiju.


Izmjene Prostornog plana
– Na onom što će se sad staviti u Prostorni plan, u ovim izmjenama i dopunama, moći će se raditi, dok će se ono što ne bude u tom planu sigurno staviti ‘ad acta’, pa je nužno naglasiti važnost kvalitetne prostorno-planske dokumentacije, rekao je Longin te dodao kako je Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove uvijek na raspolaganju građanima.
Na sastanku se također otvorilo i važno pitanje škola o kojima je govorio pročelnik Ivan Šimunić naglasivši kako u Zadarskoj županiji imamo 60 posto djece koja pohađaju dvosmjensku nastavu, zbog čega je na tome potrebno dodatno raditi.
– Mi svakako želimo dostići nivo Europe i ono što nam je temeljni cilj je doći do toga da imamo jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak u školama, a šansu za to imamo zahvaljujući novoj omotnici Europske unije, tako da očekujemo projekte, sredstva i očekujemo da ćemo u ovom mandatu odraditi projekte u školstvu, zaključio je Longin.
Na konferenciji za novinare govorio je i načelnik Poličnika Davor Lončar koji je naglasio kako su ovakvi sastanci nužni i trebaju se odvijati češće.
– Razmjenjujemo iskustva i informacije, a upoznajemo se i s novim projektima koji su važni za jedinice lokalne samouprave, rekao je Lončar te je upozorio na važnost apliciranja na projekte koji će općinama omogućiti razvoj, ali se pritom osvrnuo i na birokratske zapreke na koje nailaze prilikom prijavljivanja na projekte zbog čega je, kako tvrdi, nužno mijenjanje zakona. Dodao je kako je svakako i općinama nužna pomoć u pripremi europskih projekata i projektne dokumentacije.
– Moramo se svi zajedno pripremiti kako bi lakše povukli sredstva koja će nam omogućiti vidljiv napredak, zaključio je Lončar.




 


Proširenje OŠ u Biogradu
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez naglasio je na konferenciji kako nije slučajno da je Zadarska županija u vrhu.
– Danas smo razgovarali o nekoliko važnih tema. Što se tiče obrazovanja, Biograd je prije 12 godina ishodovao dozvole za srednju i osnovnu školu. Srednju smo školu napravili i ona već nekoliko godina radi u jednoj smjeni, a sad čekamo i natječaj na koji bi Županija aplicirala kako bi se to isto napravilo i za osnovnu školu, rekao je Knez.