Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U kolovozu ugljanska čašica razgovora o moru

22.07.2021. 08:48


Petero znanstvenika iz Splita, s Hrvatskog hidrografskog Instituta, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ima želju stanovnicima otoka, a poglavito djeci, približiti svoja iskustva i znanja o istraživanjima mora.
– Ovo ljeto smo krenuli u realizaciju jedne ideje o kojoj već duže vrijeme razmišljamo. Naime, ponukani činjenicom da je našim otocima uvijek slabiji odabir raznoraznih aktivnosti, a posebice vezano za znanost, odlučili smo organizirati besplatne radionice za najmlađe. Ideja radionica je na zabavan, interaktivan, na tzv. »hands-on« principu, na terenu, prenijeti spoznaje o moru najmlađim mještanima hrvatskih otoka, poručili su znanstvenici Natalija Dunić, Maja Karlović, Marko Mlinar, Jadranka Šepić i Krešimir Ruić. Tijekom ljeta 2021. znanstvenici će organizirati niz događanja koja uključuju radionice za djecu školskog uzrasta, druženje za sve uzraste uz društvene igre na temu mora te održavanje popularno-znanstvenih kafića (Jadran u kafiću) s aktualnostima u znanosti vezano za more i okoliš.


Poticanje znatiželje i istraživačkog duha
Cilj aktivnosti je, kroz istraživanje mora, za koje su otočna djeca svakodnevno vezana, potaknuti njihovu znatiželju i istraživački duh, ponešto ih naučiti, a usput se upoznati i zabaviti. U znanstvenom kafiću će se uz čašicu razgovora pričati o fizikalnim pojavama u moru, a posebno o onima s kojima se stanovnici otoka svakodnevno susreću. Znanstvenici su početkom srpnja već održali neka događanja, a znanstveni kafić ima teoretski i praktičan dio.
– U Veloj Luci znanstveni se kafić održao 9. srpnja 2021. godine na temu meteotsunamija, šćige, razornog vala koji je 1978. poharao Velu Luku. Tako su Velolučani imali priliku saznati iz prve ruke što se tu zapravo dogodilo i može li se u skoroj budućnosti takav scenarij ponoviti. Dr. sc. Jadranka Šepić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, inače stručnjakinja za meteotsunamije, održala je predavanje pod naslovom »Velolučki tsunami« u caffe-baru Bobovišća u večernjim satima, a nakon predavanja publika se aktivno uključila u raspravu s pitanjima i komentarima, doznajemo od znanstvenika.
– Već idućeg dana, 10. srpnja održale su se radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Radionice su se održale u hibridnom obliku, dio u učionicama osnovne škole Vela Luka, a dio na otvorenom, gdje su djeca na licu mjesta učila kako izmjeriti temperaturu mora i zraka te su kroz vlastitu analizu podataka dolazila do zaključaka. Kroz razne eksperimente djeca su saznala je li more gušće od vode i zašto, što utječe na stvaranje valova i struje i mnoge druge zanimljivosti. Radionice su besplatne, a jedini uvjet za prijavu je biti osnovnoškolac te imati želju za eksperimentiranjem i zabavom, stoji u priopćenju.


Otok Ugljan – iduća destinacija
– Idući korak nam je posjetiti otok Ugljan, gdje bi u mjestu Ugljan također organizirali iste ili slične radionice za najmlađe, društvene igre za sve uzraste te znanstveni kafić. Tako bi u petak 6. kolovoza, 2021. godine održali popularno-znanstveno predavanje pod naslovom »Klimatske promjene – daleka budućnost ili?«. Sutradan, 7. kolovoza, u jutarnjim bi terminima organizirali radionice za djecu, a u kasnopopodnevnim terminima društve igre na otvorenome za sve zainteresirane. Iako nam je draže znati broj sudionika na radionicama, svatko tko bude htio sudjelovati je dobrodošao, pozivaju znanstvenici.
Prijave za radionice se mogu poslati na [email protected].
Sva događanja organiziraju znanstvenici i znanstvenice koji su aktivno uključeni u istraživanje mora, dr. sc. Natalija Dunić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, mag. phys. Maja Karlović i dipl. ing. phys. Marko Mlinar s Hrvatskog hidrografskog instituta, te dr. sc. Jadranka Šepić i mag. phys. Krešimir Ruić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a navedene aktivnosti sufinancirane su projektom Hrvatske zaklade za znanost te projektom Europskog istraživačkog vijeća.