Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bilić dobio novog lidera

Autor:

21.08.2008. 22:00
Bilić dobio novog lidera


Ne opterećujem se takvim stvarima, moje je da u svakoj utakmici pružim sto posto. Nikad nisam volio govoriti o svojim igrama i kvalitetama, neka o tome pričaju drugi. To je jedno, a drugo, mene rivalitet s Kranjčarom zaista nikad nije opterećivao – kaže Rakitić
Nikada nećemo saznati je li Ivan Rakitić naljutio Slavena Bilića kada je na konferenciji za novinare poslije utakmice s Austrijancima na Europskom prvenstvu u mikrofone press centra u Bad Tatzmannsdorfu poslao izborniku “kockastih” jasnu poruku: “Želim igrati”. Možda i jest. Poznavajući Slavena, Rakitić ga je takvim stavom više obradovao nego naljutio, pokazavši mentalitet zbog kojega se još na prvom reprezentativnom okupljanju kao devetnaestogodišnjak nametnuo puno starijim kolegama u momčadi. U međuvremenu je Rakitić rastao na svakom treningu i utakmici i s vremenom istisnuo Niku Kranjčara na poziciji lijevoga veznoga igrača. Poslije mariborske predstave jedno je sigurno: izbornik više ne mora tražiti mjesto u momčadi Rakitiću nego Kranjčaru. Rakitić se pritom kao najmlađi član “kockastih” prirodno nameće kao novi lider. Kvalitetnim igrama i pobjedničkim mentalitetom. Htjeli to neki priznati ili ne.
Mogu s Kranjčarom
– Ma, ne opterećujem se ja s takvim stvarima, moje je da u svakoj utakmici pružim sto posto svojih mogućnosti. Nikad nisam volio govoriti o svojim igrama i kvalitetama, neka o tome pričaju drugi. To je jedno, a drugo, mene taj potencirani rivalitet s Kranjčarom zaista nikad nije opterećivao. Uostalom, na Europskom prvenstvu smo pokazali da možemo igrati zajedno. Žao mi je da se ozlijedio, s njim bi naša igra u nastavku susreta protiv Slovenije još više dobila na kvaliteti – kaže Rakitić, koji nije podlegao ratničkoj atmosferi na travnjaku i tribinama mariborskoga travnjaka, nego se otvorena garda odlučio nadigravati sa Slovencima i pokrenuo momčad koja je u Ljudskom vrtu uspjela obraniti čast pete nogometne sile svijeta.
– Moje je mišljenje da smo odigrali dobru utakmicu – ističe Rakitić.
– Znali smo da su Slovenci čvrst i nezgodan protivnik. Očekivao sam takvu utakmicu, bez obzira na to što je bila riječ o susretu prijateljskoga karaktera. Možda u određenim situacijama nismo bili pravi, ali nemojte zaboraviti da smo igrali bez Nike Kovača i Modrića.
Favoriti skupine
Iako spora koraka, Rakitić je u tri navrata stigao prirediti matnu situaciju pred Handanovićevim vratima. Dvaput je u završnici hladnokrvnošću najvećih golgetera poentirao i izborio jedanaesterac koji je Srna pretvorio u pogodak. “Match winner”. Najbolji bez premca.
– Drago mi je da sam dvama pogocima sudjelovao u pobjedi, koja je mogla biti i uvjerljivija da nismo dvaput loše reagirali poslije slovenskih udaraca iz kuta – ističe veznjak “kockastih”. – Međutim, uvjeren sam da ćemo to riješiti razgovorima u svlačionici da nam se slične stvari ne dogode u puno važnijim utakmicama. Ipak, mislim da su tijekom mariborske utakmice ipak u našoj igri prevladale pozitivne stvari, još jednom smo pokazali da Hrvatska ima puno više od jedanaest igrača. Jedva čekam početak kvalifikacija, uvjeren sam da ćemo biti još puno bolji.
Ako slušate Rakitića, Hrvatska ne mora strepiti uoči početka novoga kvalifikacijskoga ciklusa bez obzira na to što “kockaste” u borbi za nastup na velikom natjecanju očekuju novi okršaji s Englezima.- Znamo da skupina nije baš laka, tu su Englezi, a ne smijemo zanemariti niti Ukrajince – ističe Rakitić.
– U svakom slučaju, nove ćemo kvalifikacije opet dočekati kao favoriti skupine. Englezi i mi borit ćemo se za prvo mjesto. Na Europskom prvenstvu smo pokazali da se možemo nositi protiv velikih momčadi, Engleze smo u prošlom kvalifikacijskom ciklusu dvaput nadigrali. Prema tome, sve je jasno. Vjerujem da će Hrvatska na kraju kvalifikacijskoga ciklusa biti prva u skupini.