Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“El clasico” novoga doba

Autor: Ivan Volarić

21.08.2008. 22:00
“El clasico” novoga doba

Foto: AP



Svaka čast Islandu i Španjolskoj, ali Hrvatska i Francuska danas, točno u podne po srednjoeuropskom vremenu, igraju svojevrstan rukometni “El Clasico” novog rukometnog doba. Balić, Metličić, Lacković i Džomba protiv Omeyera, Dinarta, Karabatića, Guillaumea i Bertnarda Gillea…
Svjetskih i europskih prvaka više nema u borbi za medalje. Nijemci su zapeli u skupini, Danci su se “prekombinirali”. Željeli su Hrvatsku u četvrtfinalu i na kraju pustili iz boce atenski pobjednički duh što ih je stajao eliminacije. Naletjeli na aktualne olimpijske pobjednike u punom smislu tih riječi. Hrvatski rukometaši prvi put su tijekom pekinških Igara podsjetili na svoja atenska izdanja. Bili su silno motivirani.
Izravnali su na kraju neke stare račune s Dancima i ulaskom u polufinale dobili dvije prilike donijeti Hrvatskoj novo rukometno olimpijsko odličje. Izbornik Lino Červar nije poslije četvrtfinala želio (pre)glasno govoriti o zlatu, no potpuno je jasno da se od rukometaša uvijek očekuje najviše. Iako je polufinale s Francuzima – finale prije finala. Svaka čast Islandu i Španjolskoj, ali Hrvatska i Francuska danas, točno u podne po srednjoeuropskom vremenu, igraju svojevrstan rukometni “El Clasico” novog rukometnog doba.
Balić, Metličić, Lacković i Džomba protiv Omeyera, Dinarta, Karabatića, Guillaumea i Bertnarda Gillea… Dvostruki olimpijski pobjednici, jednom svjetski prvaci i dvaput viceprvaci svijeta, te europski viceprvaci protiv dvostrukih prvaka i jednom viceprvaka svijeta, brončanih s OI iz Bracelone, jednom europskih prvaka. Zvuči poznato? Da, Les Blues su gotovo uvijek na završnicama velikih natjecanja. Baš kao i Hrvatska. Ne mogu jedni bez drugih, iako su to oduvijek bile “šarf” utakmice tijekom kojih se nisu birala sredstva za dolazak do pobjede. Teško da će danas biti drukčije.
Francuzima statistika
Hrvatska i Francuska prvi put su se susreli davne 1994. godine. Bilo je to na Europskom prvenstvu u Portugalu. Francuzi su dobili susret u skupini (27:25), a Hrvatska na kraju osvojila prvo rukometno odličje (bronca) od samostalnosti. Godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu na Islandu Francuzi su se domogli zlata. U finalu su dobili Hrvatsku – 23:19. Nerijetko su se potom susretali u završnicama, iako su se generacije igrača mijenjale. Na EP-u u Švicarskoj prije dvije godine Francuzi su dobili polufinalni ogled (29:23), u Norveškoj ove godine ishod je bio obrnut (24:23). Našli su se također u polufinalu. I na svjetskim prvenstvima su hrvatsko-francuska sučeljavanja bila česta. Nakon Islanda još triput, jednom u skupini, dvaput u utakmicama koje su vodile prema odličjima. U Tunisu prije tri godine Hrvatska je dobila u polufinalu (35:32), Francuzi su vratili istom mjerom prošle godine u Njemačkoj u četvrtfinalu. Na olimpijskim turnirima su Hrvatska i Francuska igrali samo jednom do nedavnog pekinškog sudara. Prije 12 godina u Atlanti Hrvatska je upravo preko Francuza u polufinalu (24:20) došla do olimpijskog zlata. Ukupna statistka međusobnih ogleda je na strani “Les Bluesa”. Hrvatska je izgubila sedam od 12 ogleda s Francuskom na tri najveća rukometna natjecanja u posljednjih 14 godina. Ali, dobila je četiri utakmice, neke su bile supervažne, vrijedile su uspinjanja na trofejno postolje.
Balićevo djelo
Petar Metličić je nakon pobjede nad Danskom naglasio kako je uvjeren da su Francuzi željeli izbjeći Hrvatsku. Vjerojatno je u pravu, ali osjećaji su sasvim sigurno obostrani. Nakon šest utakmica na turniru statistika je gotovo indentična, iako Francuzi za razliku od Červarove reprezentacije nisu doživjeli niti jedna poraz. Obje reprezentacije primaju u prosjeku 23 pogotka, Francuzi postižu u prosjeku dva više (29). Tu negdje je i realizacija (61 posto Hrvatska, 60 posto Francuska). Hrvatska, međutim, ima jednu olakotnu okolnost kada je govora o statistici. Lino Červar je tek protiv Danske ozbiljno aktivirao Ivana Balića, čiji učinak je ponekad teško izraziti u statističkim podacima. Ivano je potrošio osam lopti za dva gola, ali u ključnim trenucima završnice utakmice povukao momčad prema pobjedi stvarajući višak na otvaranju napada. Špremovi ključni pogoci su zapravo umnogome bili Balićevo djelo. Najbolji rukometaš svijeta propustio je većinu utakmica u Pekingu, a svi vrlo dobro znaju koliko znači. Ivano Balić jedini je igrač koji u ovom trenutku može napraviti osjetniju razliku u strogo kontroliranoj utakmici kakva se danas očekuje. Hrvatska i Francuska se predobro poznaju da izbornici Claude Onesta i Lino Červar mogu “iskemijati” nešto novo. Ivano Balić je jedini igrač koji može iznenaditi. Pitanje je naravno koliko je spreman. Protiv Danaca je odigrao 40-tak minuta. Ako nije “potrošen” i ako ga ozljeda ne pritišće hrvatski snovi o obrani atenskog zlata mogli bi postati stvarnost.
 


Alilović: Francuzi igraju najbolje
Vratar hrvatske reprezentacije Mirko Alilović pun je riječi hvale za suparnika u današnjem polufinalu.
– Francuzi na ovom turniru definitivno igraju najbolji rukomet. Sigurno su favoriti u ovom susretu, no mi smo se dobro pripremili i znat ćemo odgovoriti na sve njihove napade. Pobjeda u četvrtfinalu dala nam je veliko samopouzdanje, pokazali smo da možemo pobijediti u teškim utakmicama i učinit ćemo sve da se probijemo u finale – rekao je Alilović.


Hrvatska – Francuska 4:7
Svjetska prvenstva
Island ’95 (finale): Hrvatska – Francuska 19:23
Portugal ’03 (skupina): Hrvatska – Francuska 23:22
Tunis ’05 (polufinale): Hrvatska – Francuska 35:32
Njemačka ’07 (četvrtfinale): Hrvatska – Francuska 18:21
Europska prvenstva
Portugal ’94 (skupine): Hrvatska – Francuska 25:27
Italija ’98 (za plasman): Hrvatska – Francuska 24:32
Hrvatska 2000. (skupine): Hrvatska – Francuska 26:26
Švedska ’02 (skupine): Hrvatska – Francuska 27:29
Švicarska ’06 (polufinale): Hrvatska – Francuska 24:29
Norveška ’08 (polufinale): Hrvatska – Francuska 24:23
Olimpijske igre
Atlanta ’96 (polufinale): Hrvatska – Francuska 24:20
Peking ’08 (skupine): Hrvatska – Francuska 19:23
Ukupno: 12-4-1-7