Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izložba radova ukrajinskih umjetnika

Autor: Teuta Babajko Jamičić

21.08.2008. 22:00
Izložba radova ukrajinskih umjetnika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Akademski slikari iz Ukrajine, večeras u 20 sati, prezentirat će svoje radove, nastale na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji u Zadru
U atriju zadarskog Studentskog doma danas se otvara izložba radova eminentnih likovnih umjetnika iz Ukrajine koji gostuju na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji, koju je priredilo Sveučilište u Zadru, u organizaciji Centra za studentski standard i HORUS, udruga za hrvatsko-ukrajinsku suradnju, od 10. do 24. kolovoza ove godine. Sudionici kolonije su akademski slikari: Larysa Pisha, Oksana Stratiichuk, Tetyana Yagodinka, Oleg Iaseniev, Olga Soloviova, Leonid Bernat, Valeriy Shkarupa, Oleh Mishcenko i Oleksij Koval, koji će večeras, u 20 sati, prezentirati svoje radove, nastale na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji u Zadru, kao i svoja likovna promišljanja te milje iz kojega dolaze.
O organizaciji 1. međunarodne likovne kolonije razgovorali smo s dr. sc. Jevgenijom Paščenkom iz Ukrajine, predsjednikom HORUS-a, udruge za hrvatsko-ukrajinsku suradnju, osnovane prije šest godina u Zagrebu, koji danas kao docent predaje ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
– Suradnja hrvatskih i ukrajinskih intelektualaca traje već dugi niz godina. Uz suradnju na intelektualnim područjima, poput povijesti, književnosti i umjetnosti, podržavali smo jedni druge u teškim vremenima kada su se Hrvatska i Ukrajina borile na samostalnost i nacionalni suverenitet, govori dr. Jevgenij Paščenko, te pojašnjava kako je u Zadar došao na poziv prof. dr. sc. Tihomila Maštrovića, preko kojega je upoznao prof. dr. sc. Antu Uglešića, rektora Sveučilišta u Zadru.
Ideja o organizaciji međunarodne likovne kolonije, kako kaže dr. Paščenko, vrlo brzo je realizirana. U Zadar je 10. kolovoza stiglo devet eminentnih ukrajinskih likovnih umjetnika, koji su u dvotjednom programu rada u likovnoj radionici, upoznali Zadar i njegove kulturno-povijesne znamenitosti, kao i prirodne ljepote. Slikari su posjetili Nin, Kornate i Plitvička jezera, kao i Posedarje, gdje je Ukrajince oduševila tamošnja delicija, posedarski pršut.