Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najljepši vrt Europe

Autor: Hana Radulić

21.08.2008. 22:00
Najljepši vrt Europe


Dvorci Lednice i Valtice, smješteni u južnomoravskoj Češkoj, nedaleko granice s Austrijom, stoljećima su pripadali jednoj od najstarijih europskih vladarskih dinastija Liechtenstein
Romantični dvorci Lednice i Valtice, smješteni u srcu južnomoravske Češke, nedaleko granice s Austrijom, svakoga su dana, a osobito vikendima, odredište stotinama čeških posjetitelja i turista iz srednje Europe, najčešće Austrije, Mađarske, Njemačke i Slovačke. Sa svojim prostranim vrtovima u versajskom stilu i engleskim parkovima, te umjetno stvorenim ribnjacima ovaj veličanstveni prirodni prostor, kojim dominiraju dvorci iz 16. stoljeća, naziva se i najljepšim vrtom Europe.
Dvorac Lednice stoljećima je pripadao jednoj od najstarijih europskih vladarskih dinastija Liechtenstein, čiji su neki članovi na tom prostoru boravili od 1370. godine, pa sve do kraja Drugoga svjetskog rata.
Na mjestu današnjega dvorca Lednice nalazila se do 16. stoljeća gotička tvrđava, a onda je za vladavine Hartmanna II. iz Liechtensteina sagrađen renesansni dvorac u stilu ondašnjih talijanskih vila. Od tog vremena datira i prekrasno uređeni vrt u francuskom stilu, s raskošnim nasadima cvijeća. Svoj sadašnji izgled dvorac zahvaljuje rekonstrukciji iz sredine 19. stoljeća kada je građevina dobila moderan novogotički izgled. Jedinstvenost dvorca ogleda se i u neobičnom drvenom stubištu ulazne sale, izrezbarenom od jednog komada drveta i bez potpornih stupova, ugrađenome u sam zid, kao i golemom lusteru sa 116 svijećnjaka, teškome 690 kilograma.
Velikim vrtom i parkovima posjetitelji mogu šetati satima, ali i skratiti obilazak vožnjom čamcem po ribnjaku, umjetno stvorenome početkom 19. stoljeća, oko kojega se rasprostire 16 otočića spojenih s kopnom drvenim mostovima. Na tom su prostoru svoje ljetno stanište pronašle razne vrste ptica selica, od kojih su najbrojne rode i labudovi. Upraviteljima bogatog parka teškoće zadaju jedino glodavci koji uništavaju debla do te mjere da se stablo nakon što deblo izgrizu sa svih strana samo od sebe sruši i zakrči vodne puteve. Uz dvorac nalazi se i dugačak staklenik s najrazličitijim vrstama cvijeća i ostalog bilja.
Nekoliko kilometara udaljen od dvorca Lednice, nalazi se nešto manji dvorac Valtice u istoimenom mjestašcu, gotovo na samoj češko-austrijskoj granici. Sadašnji prekrasan barokni izgled dvorca potječe iz polovice 17. stoljeća. Unutrašnjost je bogata unikatnim komadima namještaja, nekima naručenima i s Dalekog istoka poput ukrašenih japanskih i kineskih dijelova najrazličitijeg pokućstva iz doba rokokoa. Posjetitelje, osobito žene, iznenađuju neobično namješteni kreveti, u kojima su plemkinje spavale u polusjedećem položaju, kako im se tijekom sna ne bi pokvarila pomno uređena frizura koja je “trajala” i po nekoliko mjeseci.
Liechtensteinovi su u Valticama boravili do 1945. godine, kada napuštaju dvorac, odnoseći sobom najvrjednije predmete. Po kapitulaciji Njemačke, u dvorac upadaju ruski vojnici koji ga totalno devastiraju, a kao spomen na njihovo divljanje sačuvano je jedno prostrijeljeno zrcalo.
Poslijeratne češke komunističke vlasti dugo godina nisu marile za vrijedne građevine, da bi posljednjih desetljeća oba dvorca bila podvrgnuta temeljitoj obnovi, i od tada svojom ljepotom i prirodnim okruženjem privlače mnogobrojne posjetitelje željne romantičnog ugođaja minulih stoljeća.


Jedini minaret izvan islamskog svijeta
Jedan od rariteta ledničkog prostora jest i minaret, vjerojatno jedini izvan islamskoga svijeta, koji se nalazi oko kilometar udaljen od dvorca. Minaret u maurskom stilu djelo je arhitekta Josefa Hardtmutha. S obzirom da je pjeskovito tlo bilo nestabilno za takvu građevinu, temelji su napravljeni od dubova drveta. Visoki toranj završava polumjesecom, a s obzirom da do njega vodi usko i okruglo stubište od čak 304 stube, priliku za pogled s minareta koji obuhvaća cijeli prostor oko dvorca, imaju samo najuporniji.