Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najtraženiji su bili jednopredmetni studiji

Autor: Nikola Markulin

21.08.2008. 22:00
Najtraženiji su bili jednopredmetni studiji

Foto: Vedran SITNICA



Sveučilište u Zadru ovih je dana objavilo natječaj za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2008./2009. godini u drugom, odnosno rujanskom roku. Dvadeset i petog kolovoza počinju se, a 29. kolovoza završavaju, primati prijave za rujanski razredbeni rok za upis u prvu godinu integriranog jednopredmetnog sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija, jednopredmetnih sveučilišnih preddiplomskih studija, dvopredmetnih sveučilišnih preddiplomskih studija i jednopredmetnih stručnih studija.
Na jednopredmetnom studiju arheologije ostalo je sedam slobodnih mjesta, a svih sedam upisuju se kao redoviti studij uz plaćanje. Studij Brodostrojarstva i tehnologije pomorskog prostora ima još 20 slobodnih mjesta, također svih 20 uz plaćanje. Na studiju informacijskih znanosti – knjižničarstva ostalo je osam slobodnih mjesta za redoviti studij uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te 15 slobodnih mjesta za studij uz plaćanje. Na jednopredmetnom studiju povijesti ostalo je devet slobodnih mjesta (sve uz plaćanje), na povijesti umjetnosti tri uz potporu MZOŠ i deset uz plaćanje, na psihologiji dva (MZOŠ) i deset (uz plaćanje). Za upis na dvopredmetni sveučilišni preddiplomski studij arheologije ostalo je devet slobodnih mjesta (uz plaćanje), za studij etnologije i antropologije sedam (uz plaćanje), filozofije osam (MZOŠ) i deset (uz plaćanje), frnacuskog jezika i književnosti 19 (MZOŠ) i deset (uz plaćanje), za studij geografije nastavničkog smjera sedam (uz plaćanje), grčkog jezika i književnosti 14 (MZOŠ) i pet (uz plaćanje), latinskog jezika i rimske književnosti 16 (MZOŠ) i pet(uz plaćanje), njemačkog jezika i književnosti tri (MZOŠ) i dvadeset (uz plaćanje), povijesti pet (MZOŠ) i 15 (uz plaćanje), sociologije šest (uz plaćanje), talijanskog jezika i književnosti 15 (uz plaćanje), talijanskog jezika – prevoditeljski smjer pet (MZOŠ) i deset (uz plaćanje). Ukupno je na jednopredmetnim sveučilišnim preddiplomskim studijima ostalo slobodnih 113 mjesta (13 uz potporu MZOŠ, 71 uz plaćanje i 29 stranih državljana). Na dvopredmetnim sveučilišnim preddiplomskim studijima ostalo je 225 slobodnih mjesta (70 uz potporu MZOŠ, 190 uz plaćanje i 36 stranih državljana). Mjesta rezervirana za strane državljane ostala su nepopunjena na svim studijima, pa je na svim studijima ukupan broj slobodnih mjesta 344 (71 rezervirano za strane državljane).
Dakle, ako je suditi prema broju upisanih studenata na prvom razredbenom roku najtraženiji su bili jednopredmetni Učiteljski studij, Geografija – znanstveni smjer, Hrvatski jezik i književnost, Kultura i turizam, Menadžment, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, te studij Predškolskog odgoja i studij Sestrinstva (oba jednopredmetni stručni studiji). Prema istom kriteriju među dvopredmetnim studijima najtraženiji su bili Engleski jezik i književnost, Pedagogija, Španjolski jezik i književnost. Spomenuti studiji popunili su sva predviđena mjesta za upis u prvu godinu studija. Dakle, prijave se zaprimaju od 25. do 29. kolovoza, a razredbeni postupci (prijemni ispiti) traju od prvog do trećeg rujna u zgradi Sveučilišta (Obala kralja Petra Krešimira IV) i u novom kampusu (Ulica dr. Franje Tuđmana 24).