Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Nema zime” za zadarske klime

Autor: Dragana Glavočić

21.08.2008. 22:00
“Nema zime” za zadarske klime

Foto: Vedran SITNICA



Za razliku od hrvatskih gradova, u starim europskim prijestolnicama uobičajeno je da svaka zgrada ima centralni klima-uređaj za sve prostorije pa su na taj način izbjegnute metalne klima-kutije
Klima-uređaji su postali sastavni dio stambenog i radnog prostora, a njihova se uporaba toliko proširila da su zajedno sa satelitskim antenama prekrili gotovo sva pročelja zgrada. Rashladni uređaji i antene poput ospica unakazuju čak i pročelja zaštićenih spomeničkih zdanja, koja su osobito tijekom ljetnih mjeseci atraktivna brojnim turistima koji posjete naš grad.
Za razliku od hrvatskih gradova, u starim europskim prijestolnicama uobičajeno je da svaka zgrada ima centralni klima-uređaj za sve prostorije pa su na taj način izbjegnute metalne klima-kutije. Osim što nagrđuju pročelja, postavljene cijevi iz kojih kaplje voda iz tih uređaja čine ulice stalno mokrima i skliskima te se može vidjeti da pored ispusnih cijevi raste mahovina ili kakav korov.
Iako je prema odluci Gradskog poglavarstva Zadra zabranjeno u staroj gradskoj jezgri na Poluotoku postavljanje klima-uređaja na pročelja zgrada, koja su okrenuta prema ulici, malo tko poštuje tu zabranu.
Kako doznajemo u gradskoj upravi, komunalni radnici redovito upozoravaju one koje su postavili klima-uređaje na pročelja svojih zgrada da ih uklone ili da ih premjeste na dvorišnu fasadu. No, klima-uređaji postavljeni prije donošenja uredbe o postavljanju klimatizacijske opreme ostat će na svojim dosadašnjim pozicijama. Također, neonske reklame koje nisu propisno postavljene te strše na pročeljima stare gradske jezgre odmah po dojavi komunalni radnici uklanjaju o trošku vlasnika.
– Ukoliko netko želi postaviti u staroj jezgri klima-uređaj, potrebno je prethodno zatražiti i dobiti dozvolu od Konzervatorskog odjela, kazala je Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra.
U ostalim hrvatskim gradovima čišćenje pročelja zgrada provodi se ustrajno, i to ne samo u starim jezgrama, već i u ostalim dijelovima grada.
Tako su u Zagrebu odlučili stati na kraj “sušilicama” rublja, ali i satelitskim antenama.
Na području grada Šibenika, a naročito u staroj gradskoj jezgri, vlasnici poslovnih prostora i obiteljskih zgrada postavljali su razne reklame, oznake i uređaje. Kako bi tome došao kraj donesen je Pravilnik koji utvrđuje zone, prava i obveze građana, obrtnika, pravnih osoba i postavljanje oznaka, uređaja i urbane opreme.
Splitsko Gradsko vijeće još je krajem prošle godine donijelo odluku prema kojoj se s pročelja zgrada u staroj gradskoj jezgri moraju skinuti reklame i klimatizacijski uređaji. Klimatizacijski uređaji će se najvjerojatnije premještati na stražnja pročelja zgrada, na krovove i u potkrovlja, a ne bude li to moguće, vlasnici prostora morat će kupiti uređaj koji nema vanjsku jedinicu. Osim klima-uređaja, s fasada zgrada u splitskoj gradskoj jezgri trebale bi se ukloniti i satelitske antene. Plastični i aluminijski prozori i vrata zamijenit će se drvenima.
U Rijeci je također donesen pravilnik o postavljanju, odnosno uklanjanju klima-uređaja koji nagrđuju staru gradsku jezgru, ali i najfrekventniju riječku pješačku prometnicu – Korzo.
Tako se čini da je za klime zasad ipak nešto povoljnija klima u Zadru.