Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Njegovanje i promidžba kulturne baštine otoka

Autor: Dragana Glavočić

21.08.2008. 22:00
Njegovanje i promidžba kulturne baštine otoka


Po šesnaesti put zredom održana je večer čakavske poezije. U prekrasnom ambijentu terase caffe bara “Ive” svoje bodulsko srce otvorilo je sedmero pjesnika čakavske poezije. Tomislav Maričić iz Kukljice kazivao je stihove pjesama “Ki si ti” i “Nisi ti ča me ždereš ni zodnji ni prvi”, koja je dirajući publiku u srce izmamila gromoglasni pljesak. Stihove pjesnika Zorana Perina Džoa iz Kali recitirao je Blaženko Ricov te je na humorističan i izvorno kualjski način predstavio publici svadbene običaje u svom rodnom mjestu. Jedina sudionica ove manifestacije, koja je ujedno po prvi put nastupila, bila je Nensi Buble iz Ugljana, koja se u svojim pjesmama dvoumila između “otići ili ostati” na otoku. No, na kraju je ipak odlučila ostati.
Karlo Bačić iz Kukljice najstariji je pjesnik večeri poezije. Kao i uvijek dosada nasmijao je publiku s poezijom ljubavne tematike, prisjećajući se mladosti i djevojaka koje su ga okruživale. Među sudionicima čakavske poezije bio je pjesnik iz Kali Joja Ricov, koji je u svom prepoznatljivom stilu izveo svoje pjesme iz zbirke “Job s drugima” pružajući posjetiteljima kualjski govor u svoj njegov punini i draži. Tomislav Meštrić iz Kukljice kao izvrsni recitator razveselio je publiku ismijavajući bezbrojne uplatnice koje svakodnevno čovjek dobiva. Na kraju, Ante Martinov iz Malog Lukorana do suza je nasmijao publiku govoreći o “kurijožom tovaru” i ostavio ih u dobrom raspoloženju. Kulturno-umjetničko društvo “Kukljica” izvodeći autohtone kukljičke napjeve uljepšali su ovu tradicionalnu večer, a nakon programa, “Trio Fešta” podigao je na noge sve posjetitelje te se plesalo do ponoći.
Cilj večeri čakavske poezije je njegovanje i promidžba kulturne baštine otoka te se ujedno potiče na daljnje književno stvaranje do sad nepoznatih autora. Svako mjesto na otoku krije u sebi pjesničke talente koji još uvijek ne nastupaju javno te se upravo održavanjem večeri poezije ohrabruju kako bi se predstavili u javnosti.
16. večer čakavske poeziju organizirali su Udruga Krijanca i TZ Općine Kukljica, uz potporu Zadarske županije i Turističke zajednica Zadarske županije.
Ova večer dio je Kulturnog ljeta u Kukljici, a u drugoj polovici rujna održat će se Smotra folklora otoka Ugljana i Pašmana te Međunarodna likovna kolonija u organizaciji umjetničke organizacije Jadertina od 15. rujna do 25. rujna 2008. godine.