"Prvi i pravi žitelji Zadra"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
stanarci
Nenad MARČEV
Milenijska fotografija Stanaraca snimljena za potrebe Perinovićeve knjige

U ponedjeljak poslijepodne Gradska knjižnica Zadar u svojoj je multimedijalnoj dvorani ugostila poprilično velik skup Stanaraca. Povod njihova okupljanja bio je predstavljanje nove knjige Ferdinanda Perinovića "Stanarci hrabri baštinici Zadarskog mira 1358.". Također, ova je zgoda iskorištena da se Društvo Stanaraca uključi u proslavu 650. obljetnice Zadarskog mira. Knjiga je tiskana u nakladi od 100 primjeraka, a izdavač je Društvo za zaštitu biciklista u prometu Zadar. Teme kojima se knjiga bavi su događaji prethodnici zadarskom miru 1358. godine, mala kronologija Zadra i Stanaraca, Zadarski mir kao prijelomni događaj, te 500. godišnjica Petra Zoranića. Četvrta je ovo Perinovićeva knjiga koja se bavi Stanarcima, kako je recenzentica knjige istakla - autohtonim Zadranima. Cilj djela, nastavila je recenzentica, jest da se stanarske obitelji približi spoznaji o njihovom porijeklu i povijesti.

O sadržaju knjige više je kazao autor:

- Knjigu na ovu temu trebao je napistati Tomislav Marijan Bilosnić, ali je on bio prezauzet, pa sam se posla primio - ja. Motiv više pružila mi je spoznaja da je moja prijašnja knjiga posvećena povijesti Stanaraca jedna od najčitanijih u Gradskoj knjižnici. Istakao bih kako su naši preci Varošani demografski fundament hrvatskoga Zadra. I Petar Zoranić, o kojemu također pišem, imao bi primjedbe na današnji Zadar. Danas u Zadru projektanti projektiraju bordele za marince. Vratimo se miru iz 1358. godine. Tada su Stanarci spustili ljestve preko zadarskih zidina, a pomoću njih je Ludovikova vojska zauzela grad. Oko Muraja je stalno kružilo 2500 konjanika i učiniti to bila je velika hrabrost. I jedan pregovarač oko sklapanja mira bio je predak dabašnje stanarske obitelji Franceski. Ludovik ga je za nagradu darovao posjedom čitavoga Dugog otoka, a ovaj ga je potom prepustio na obrađivanje Varošanima, jer im je vjerovao. Želio bih naglasiti da je u to vrijeme u Zadru, najvećoj utvrdi, između patricija i puka vladala ljubav, parava harmonija. I to zato jer je bio najjača utvrda! Kada se pojavilo najveće zlo - Turci - Mlečani ruše Varoš i preseljavaju stanovnike van grada. Tada su Varošani kao galijoti odlučili veliku bitku galija između Svete lige predvođene papom i turske flote - Lepantsku bitku. Naši su bili najbrojniji galijoti u redovima Svete lige, a presudila je predaja naših galijota na brodovima turske flote. Ovako je izgledala povijest, a ne kako je pišu ljudi koji se prave pametni i izmišljaju ju. Ja se ne pravim pametan! Mi smo prvi i pravi žitelji Zadra, čak i potomci starih Liburna!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)