Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sandra Šarić donijela četvrtu medalju u Pekingu

Autor:

21.08.2008. 22:00
Sandra Šarić donijela četvrtu medalju u Pekingu

Foto: AP



Hrvatska taekwondoašica Sandra Šarić (24) osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 67 kilograma, svladavši u borbi za treće mjesto Portorikanku Asuncion Ocasio Rodriguez sa 5-1. To je četvrta hrvatska medalja u Pekingu, a druga u taekwondou, nakon što je jučer Martina Zubčić u kategoriji do 57 kg također bila brončana.
Prvog dana OI u Pekingu Snježane Pejčić je osvojila broncu u streljaštvu, a zatim je gimnastičar Filip Ude došao do srebra u konju s hvataljkama.
Osvajačica brončane medalje na OI u Pekingu hrvatska taekwondoašica Sandra Šarić rodila se 8. svibnja 1984. godine u Zagrebu. S teakwondoom se susrela prije 15 godina, kao devetogodišnja djevojčica, u Senju.
Od tada strastveno vježba taj borilački šport do šest sati na dan. Želi uvijek biti još bolja pa nije neobično što je u posljednjih osam godina s europskih i svjetskih prvenstava u Hrvatsku donijela šest odličja, među kojima srebrno u juniorskoj kategoriji sa Svjetskog prvenstva u Irskoj godine 2000. Nakon toga na svjetskim je prvenstvima osvojila jedno srebro (Austrija, 2003.) i dvije bronce (Španjolska, 2005.; Kina, 2007.), a na europskim prvenstvima osvojila je dva zlata, kao juniorka u Pamploni 2001. i kao seniorka ove godine u Rimu.
Ovo je ukupno 16. medalja za Hrvatsku na ljetnim igrama od samostalnosti.
Na prvim Olimpijskim igrama na kojima je Hrvatska nastupila kao neovisna država 1992. godine u Barceloni osvojili smo tri medalje – srebro košarkaša, te bronce Gorana Ivaniševića u pojedinačnoj konkurenciji, te Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića u paru.
Četiri godine kasnije u Atlanti rukometaši su bili zlatni, dok su se vaterpolisti okitili srebrom.
U Sydneyu 2000. godine je Nikolaj Pešalov osvojio zlato u dizanju utega, dok je osmerac osvojio broncu.
Na posljednjim igrama u Ateni zlatni su bili rukometaši, plivač Duje Draganja je osvojio srebro na 50m slobodno, kao i braća Skelin u veslačkom dvojcu bez kormilara, dok su bronce osvojili Mario Ančić i Ivan Ljubičić u paru, te Nikolaj Pešalov u dizanju utega.