Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tigrasti komarci identificiraju se u jesen

Autor:

21.08.2008. 22:00
Tigrasti komarci identificiraju se u jesen


Riječka “Dezinsekcija” redovito održava sva područja, pa tako i Bokanjac, dok mi vršimo nadzor i još nikada nikakvih službenih pritužbi u tom smislu nismo imali. Konstantno se radi monitoring komaraca te se postavljaju lovke s pomoću kojih vršimo izlov komaraca kako bismo na kraju, odnosno u jesen utvrdili o kakvoj vrsti komaraca je riječ, pojašnjava dr. Šarunić-Gulan
U posljednje vrijeme moglo se čuti da su ovogodišnju sezonu komaraca najviše osjetili stanovnici Bokanjca i to zbog izostanka potrebnih preventivnih mjera. Naime, prema nekima, u Bokanjcu nikada nije bilo toliko komaraca kao ove godine, zbog čega je u zadarskim ljekarnama ovih dana golema potražnja za kremama koje ublažavaju ubode. Stanovnici ovog zadarskog predjela se, navodno, bune i zbog toga što ovog ljeta mnogi nisu dobili tablete koje se bacaju u septičke jame za sprječavanje razvoja larvi komaraca, a niti su u planu provođenja preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije koje provodi riječka tvrtka “Dezinsekcija”.
Izlov komaraca
Osim toga, Bokanjani, prema napisima nekih medija, sumnjaju i na prisutnost onih opasnijih, tigrastih komaraca i to zbog velikih crvenih plikova koji nastaju nakon uboda.
Podsjetimo, naime, kako je sa spomenutom riječkom tvrtkom Grad Zadar potpisao četverogodišnji ugovor još 2005. godine, na temelju kojeg ona provodi mjere obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije na području grada, a još u veljači ove godine krenula je s provođenjem spomenutih mjera na zadarskom području koje će potrajati sve do rujna.
S obzirom da rad riječke “Dezinsekcije” nadzire Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, epidemiologinja Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije, tvrdi kako se sve uobičajene preventivne mjere redovito poduzimaju na svim područjima grada Zadra, te da bilo kakvih službenih pritužbu vezanih isključivo za Bokanjac nisu imali.
– Riječka “Dezinsekcija” redovito održava sva područja, pa tako i Bokanjac, dok mi vršimo nadzor i još nikada nikakvih službenih pritužbi u tom smislu nismo imali. Konstantno se radi monitoring komaraca te se postavljaju lovke s pomoću kojih vršimo izlov komaraca kako bismo na kraju, odnosno u jesen na njima izvršili identifikaciju i determinaciju te utvrdili o kakvoj vrsti komaraca je riječ, kazala je dr. Šarunić-Gulan, napomenuvši kako će, stoga, tek u rujnu biti moguće utvrditi je li na pojedinim područjima bilo tigrastih komaraca.
Dezinsekcija
Podsjetimo, naime, kako Program mjera obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije predviđa larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju te proljetnu i jesensku sustavnu deratizaciju.
Prema tome, suzbijanje komaraca provodi se na dvije razine što podrazumijeva spomenutu larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju, pri čemu se larvicidnom dezinsekcijom smatra sprječavanje razvoja i uništavanje razvojnih oblika komaraca, dakle, jajašca, ličinki i kukuljica. Što se tiče adulticidne dezinsekcije, ona podrazumijeva suzbijanje, dakle, uništavanje letećih, odraslih oblika komaraca na otvorenom prostoru. Također, u proljeće se, paralelno s dezinsekcijom, provodi i deratizacija koja podrazumijeva sustavno i planirano suzbijanje štakora i miševa koji prenose uzročnike zaraznih bolesti ili su rezervoari njihovih uzročnika.
Kad je riječ o tome, dobro je znati kako su septičke jame, potoci i kanali oborinskih voda, zapušteni zdenci i cisterne, građevinski iskopi najčešći vodeni mediji u koje ženke komaraca polažu svoja jaja iz kojih se za 5 do 10 dana ovisno o vanjskoj temperaturi, odnosno temperaturi vode, razvijaju ličinke. Hraneći se, one prolaze kroz različite stadije, do stadija kukuljice iz kojih se legu odrasli, dakle, krilati komarci. Shodno tome, larvicidna dezinsekcija najčešće se vrši na spomenutim lokacijama, odnosno vodenim medijima, dok je što se tiče adulticidne dezinsekcije, riječ o uništavanju odraslih komaraca na otvorenom prostoru i to prskanjem.
Kako se paralelno s dezinsekcijom vrši i deratizacija, spomenimo kako ona podrazumijeva postavljanje zatrovanih meka u kanalizacijski sustav, potoke i kanale oborinskih voda, ruševine i napuštene objekte, stambene objekte i okućnice te na obalu mora, deponije i zelene površine.