Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U planu pothodnik ispod Zračne luke i sportska dvorana

Autor: Velimir Brkić

21.08.2008. 22:00
U planu pothodnik ispod Zračne luke i sportska dvorana

Foto: Velimir BRKIĆ



U sljedećem jednogodišnjem razdoblju, između ostalog primarni cilj je izgradnja pothodnika ispod Zračne luke, početak izgradnje sportske školske dvorane te saniranje divljih odlagališta smeća, naglasio je načelnik Marušić, dodajući kako će se urediti i zemunički centar
Jučer je u Zemuniku Donjem na prigodan način obilježen Dan općine (Zemunik Donji, Zemunik Gornji i Smoković s ukupno 518 domaćinstava i 1.903 žitelja rasprostranjenih na 54 četvorna kilometra) koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice Mira – kraljice Hrvata.
Prije svečane sjednice Općinskog vijeća i svete mise zadušnice za sve poginule u Domovinskom ratu koju je predvodio don Pavao Šindija, izaslanstva općine, zemuničke Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata i UHDDR-a položila su vijence i zapalila svijeće kod centralnog križa na mjesnom groblju Sv. Kata i kod spomen-obilježja u centru Zemunika u znak sjećanja na poginule branitelje.
O postignućima
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uz mnogobrojne uzvanike bili su nazočni saborski zastupnici Nevenka Marinović i Branko Kutija, ministar Božidar Kalmeta, zadarski župan Stipe Zrilić i dožupan Josip Marušić sa suradnicima, gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, dogradonačelnici Zadra i Biograda Dražen Grgurović i Tonči Šangulin, načelnik PU zadarske Antun Dražina, ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik Davorka Krnčević, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta Zdravko Jerak, roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojni načelnici, društveno-politički i sportski djelatnici.
Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Jure Fabijana, načelnik Općine Josip Marušić govorio je o postignutim rezultatima tijekom minule godine.
– Unatoč određenim poteškoćama vodovod u Zemuniku Gornjem, u dužini od 14 kilometara i vrijednosti od oko 11 milijuna kuna je pušten u uporabu. Žitelji se vodom opskrbljuju preko hidranta. Ishođena je lokacijska dozvola za novu sportsku školsku dvoranu te se očekuje izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Istovremeno se privode kraju radovi na izgradnji sportskog centra Zemunik Gornji, kazao je Marušić, dodavši kako je Općina i ove godine sudjelovala u sufinanciranju kupnje cjepova vinove loze, sadnica i presadnica za poljoprivrednike ovog kraja.
Govoreći o kapitalnom projektu, izgradnji sportske dvorane, načelnik je nazočne upoznao s ishođenjem građevinske dozvole za izgradnju nove niskonaponske trafostanice, što je i uvjet izgradnje sportske dvorane.
– Uskoro očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju infrastrukture u poslovno-proizvodnim zonama, istaknuo je Marušić. Nakon idejnog projekta očekuje se i lokacijska dozvola za izgradnju pročišćivača otpadnih voda.
Kalmetine najave
Istovremeno je izgrađen nogostup u dužini od 3,5 kilometara, asfaltirano 2,5 kilometara županijske ceste, 2,5 kilometara nesvrstanih cesta i 3,5 kilometara poljskih putova. U izgradnji je športsko-rekreacijski centar Zemunik Gornji za koji je dosad utrošeno dva milijuna kuna te je kupljen dio terena, izrađen idejni projekt i ishođena lokacijska dozvola. Sufinanciraju kupnju sadnica maslina i loznih cjepova kao i presadnica te rad brojnih sportskih i kulturnih udruga, osnovali su DVD, vode brigu o svim žiteljima od vrtićke do starije životne dobi. Načelnik Marušić je govorio i o mnogim drugim dosadašnjim i skorašnjim investicijama te zaključio da se Zemunik razvija naočigled u sve izraženiju urbanu sredinu.
– U sljedećem jednogodišnjem razdoblju, između ostalog primarni cilj je izgradnja pothodnika ispod Zračne luke i započeti izgradnju športsko-školske dvorane te sanirati divlja odlagališta smeća, naglasio je Marušić dodajući kako će se urediti i zemunički centar s parkiralištem i svim ostalim sadržajima.
S nekoliko biranih i poticajnih riječi nazočnima se obratio župan Zrilić, dok je ministar Kalmeta najavio sljedeće projekte poput već navedene sportske dvorane, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, niskonaponske trafostanice te rekonstrukciju i adaptaciju crkvice Sv. Kate.
– Cesta preko Zračne luke se neće zatvarati. Moramo misliti na interes Zračne luke, ali i lokalnog stanovništva te ćemo izgraditi ili tunel ili veći pothodnik, rekao je Kalmeta dodajući kako će se izgraditi cestovna petlja, odnosno denivelirano križanje za sigurnije uključivanje u promet na Jadransku magistralu (D-8) u Murvici iz pravca Smokovića i Zemunika.
Održana je i svečanost otvaranja suvremenog dječjeg vrtića-igraonice “Zvjezdica” vrijednog 400.000 kuna s površinom od 75 četvornih metara i mogućnošću proširenja za još 50 četvornih metara. U atriju osnovne škole otvorena je i izložba bakroreza Jakova Perića pod nazivom Hommage Domovinskom ratu. U umjetničkom dijelu programa nastupio je KUD “Sv. Kata” i dječja klapa prof. Darka Vlašića.
Danas, na blagdan Kraljice Mira – kraljice Hrvata i zemuničku feštu sveta misa s procesijom započinje u 11 sati, dok će na Sportskom centru “Usrid sela” u 21 sat početi koncert Mladena Grdovića.
 


Četiri godišnje nagrade
Na svečanoj sjednici dodijeljena su općinska priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama. Godišnje nagrade, povelje i grb za iznimna dostignuća i doprinos u razvoju gospodarstva na području općine Zemunik Donji dodijeljena su Hrvatskom zavodu za poljoprivredu savjetodavnu službu, Odsjeku Zadarske županije, a za iznimna postignuća u razvoju poljoprivrede obiteljskom gospodarstvu Damira Dražića i obiteljskom gospodarstvu Slavka Marušića. Za osobite uspjehe u razvoju športskog, kulturnog i društvenog života općinska nagrada dodijeljena je malonogometnom turniru “Vlaka 2008”. Uime nagrađenih s nekoliko biranih riječi zahvalio se Zdravko Bušić, voditelj Stručne savjetodavne službe Zadarske županije.
U već tradicionalnoj akciji “Biramo najuređeniju općinsku okućnicu” prvo mjesto i 3.000 kuna novčane nagrade osvojila je Ana Pinčić. Drugo mjesto i 1.500 kuna pripalo je Snježani Bakarić, a treće mjesto i 500 kuna Srećku Marušiću.