Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U srpnju 500, a u kolovozu već 400 doza

Autor:

21.08.2008. 22:00
U srpnju 500, a u kolovozu već 400 doza


Riječ je o našim redovnim, planiranim akcijama, koje zbog povećane potrebe za krvlju u ljetnim mjesecima povećamo. Tako smo redovitim akcijama u lipnju prikupili ukupno 400 doza krvi, u srpnju je prikupljeno 500, a u kolovozu smo do sada prikupili 400 doza, kazao je Galac
 
 
 
GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ZADAR REDOVITO ORGANIZIRA DARIVANJE KRVI ZA ODJEL TRANSFUZIJE ZADARSKE OPĆE BOLNICE
Vrući ljetni mjeseci podrazumijevaju povećan promet uzrokovan gotovo udvostručenim brojem ljudi čime se povećava i rizik od prometnih ili drugih nesreća. Sukladno tome, na Odjelu transfuzije zadarske Opće bolnice povećava se i potreba za krvi koju uspješno zadovoljava Gradsko društvo Crvenog križa Zadar.
U razgovoru s Borom Galcem, ravnateljem spomenutog društva, doznajemo kako zahvaljujući njihovim brojnim pomno planiranim te uspješno realiziranim redovnim akcijama, ove sezone nije bilo problema kao niti potreba za izvanrednim akcijama.
Trideset akcija u sezoni
– Riječ je o našim redovnim, planiranim akcijama, koje zbog povećane potrebe za krvlju u ljetnim mjesecima povećamo. Tako smo redovitim akcijama u lipnju prikupili ukupno 400 doza krvi, u srpnju je prikupljeno 500, a u kolovozu smo do sada prikupili 400 doza, kazao je Galac, napomenuvši kako je u proteklih nekoliko godina zabilježen lagani porast broja prikupljenih doza, a dokaz tome je, primjerice, podatak da je 2005. godine prikupljeno ukupno 5.600 doza, dok već 2007. taj broj prelazi 5.920.
Galac također ističe kako se u Zadarskoj županiji, u odnosu na broj stanovnika, godišnje zabilježi četiri posto darivatelja krvi, što je, kako kaže Galac, na razini države, odličan rezultat.
– Aktivi u kojima su u kolovozu organizirane redovne akcije darivanja krvi su Ljubač, Sv. Filip i Jakov, Kalelarga, Kali, Bibinje, Benkovac, Novigrad, Pridraga i HPT, dok će se do samog kraja mjeseca akcije organizirati još i u Sukošanu, Bibinjama, Ižu, Škabrnji, Zemuniku i Ninu, kazao je Galac, istaknuvši kako je ove sezone organizirano preko trideset akcija, a osim takvog načina prikupuljanja krvi nerijetki su i pojedinačni darivatelji od kojih se mjesečno prikupi od 20 do 30 doza.
Kako pojašnjava Galac, zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa može se pohvaliti konstantno stabilnom situacijom i to zahvaljujući dobroj volji velikog broja volontera, odnosno voditelja iz čak 60 aktiva i brojnih darivatelja.
Aktivni aktivi
– Ja sam izuzetno zadovoljan postignutim rezultatima te činjenicom da uspješno pokrivamo potrebe Odjela transfuzije zadarske Opće bolnice te stabilnom mrežom aktiva. Također valja istaknuti da naše društvo ove godine obilježava 130. obljetnicu postojanja, što još jednom dokazuje našu stabilnost, kazao je Galac.
Kao iznimno pozitivan primjer promicanja darivanja krvi te svojevrsne zahvale brojnim volonterima, Galac je istaknuo i u Ljubču nedavno održan malonogometni i odbojkaški turnir među aktivima, nakon kojega je interes mještana za darivanje krvi znatno povećan.
– Jako zanimljiv detalj vezan za spomenuti turnir je da se redovnoj akciji darivanja krvi u Ljupču, održanoj nakon turnira, od svega 400-tinjak stanovnika Ljubča, odazvalo njih 70, a 50 ih je uspjelo dati krv. Ovo je zaista pozitivan primjer, jer se jedino na ovakav način može zahvaliti brojnim darivateljima u njihovoj svesrdnoj pomoći, a osim toga, pružaju nam oslonac na naše aktive i ubuduće, kazao je Galac.
Napomenuo je također kako organiziraju tri do pet akcija tjedno, ovisno o broju prikupljenih doza, pri čemu se od 100 do 120 doza svakog tjedna dostavlja zadarskoj Općoj bolnici.
– Prije početka godine, odnosno već u studenom, radimo prijedlog plana akcija po aktivima, tako da već tada naši aktivi točno znaju koji mjesec su u planu. Dokaz je to da je kod nas uistinu sve na vrijeme isplaniramo uz to da su, naravno, manja odstupanja uvijek moguća. No, moram istaknuti da mi isključivo ovisimo o dobroj volji naših volontera, čija je uloga u cjelokupnom radu, ipak najvažnija, zaključio je Galac.