Zadarskim trgovinama radno vrijeme do ponoći

Slika korisnika admin
trgovina
Vladina uredba o radnom vremenu trgovina samo je privremeno rješenje

Uredbom Hrvatske vlade kojom je gradskim i općinskim vlastima ostavljena mogućnost produljenja radnog vremena trgovina, praktički se, makar kada su u pitanju zadarske trgovine, radno vrijeme vraća na staro.

Vlada je, naime, jučer donijela Uredbu kojom, na rok trajanja do 11. listopada kada će radno vrijeme trgovina ponovno postati predmetom zakonske izmjene, proširuje članak 58. Zakona o trgovini, po kojem prodavaonice mogu od ponedjeljka do subote započeti s radom najranije u 6 sati, a završiti najkasnije do 21 sat. Članak zakona dopunjen je mogućnošću produljenja radnog vremena ovisno o odluci koju donosi nadležno tijelo lokalne samouprave, tj. Gradsko ili Općinsko vijeće.

- Osobno smatram da radno vijeme trgovina do 21 sat u ljetnim mjesecima u turističkim gradovima nije primjereno, jer ni ja osobno prije 21 sat ne bih izišao kupovati, kazao je gradonačelnik Živko Kolega, potvrđujući kako će Grad Zadar iskoristiti mogućnost koju daje uredba.

Nakon što su se iz pravne službe Grada Zadra savjetovali u Vladi, stručna suradnica za informiranje i protokol Ivana Dadić pojasnila je kako neće biti potrebno ponovno donositi odluku o radnom vremenu trgovina budući da je do donošenja Zakona o trgovini važeća bila odluka po kojoj su u ljetnim mjesecima, završno s 30. rujna, trgovine mogle raditi do ponoći od ponedjeljka do subote, a nedjeljom do 21 sat.

Vladina uredba na snagu će stupiti danom objave u Narodnim novinama, a u tom trenutku ponovno će na snazi biti i spomenuta odluka Grada Zadra.

- To je samo privremeno rješenje kojim se zapravo ne rješava u konačnici pitanje radnog vremena. Ono što mogu kazati, a s čim se slažu i trgovci u drugim obalnim gradovima Hrvatske, jest da zakon trgovcima treba omogućiti radno vrijeme od 6 do 24 sata tijekom cijele godine, pa neka svatko za sebe odlučuje koliko će raditi, kazao je Mladen Malta, predsjednik Sekcije trgovaca u Udruženju obrtnika Zadar, dodajući kako smatra da je apsolutno u redu da se, ako treba i zakonom, pojedini blagdani poput Božića ili Uskrsa odrede neradnim danima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Gioia
Sve je to super, samo neka se kontrolira poslodavce plaćaju li prekovremene sate. Tko će to kontrolirati?